Yükseköğretim Kurumuna (YÖK) silahlı saldırı girişiminde bulunulduğu iddiasıyla açılan davada yargılanan tutuklu sanık Nurullah İlgün'ün tahliyesine karar verildi.
Yargıtay'ın bozma kararının ardından, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davanın bugünkü duruşmasına sanık avukatları katıldı.
Esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sunan Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, sanıklar Nurullah İlgün, Bülent Askeroğlu, Muhammed Akman, Gülşen Kübranur Karaduman, Mehmet Akyürek ve Selami İğrek hakkında ''silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek üye olmak, cebir ve şiddet uygulayarak devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmaya teşebbüs'' suçlarından daha önce mahkemece beraat kararı verildiğini ve kararın bu yönden temyiz edilmeksizin kesinleştiğini belirtti.
Yüksel, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 23 Şubat 2010 tarihli ilamında açıklandığı üzere araç suç niteliğinde olan ve irtibat nedeniyle özel yetkili ağır ceza mahkemesinde görülen ''öldürmeye teşebbüs, hürriyetten yoksun kılmak, kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amaçlı cebir ve tehdit kullanmak, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, suçluyu kayırma ve 6136 sayılı Yasa'ya muhalefet'' suçlarının örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmediği anlaşılmakla bu suçlar yönünden görevsizlik kararı verilerek dosyanın görevli ve yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti.
Savcı Yüksel, tutuklu sanık İlgün'ün tahliyesine karar verilmesini de istedi.
Sanık avukatları da esas hakkındaki görüşe katıldıklarını belirterek, görevsizlik kararı verilmesi talebinde bulundu.
Mahkeme, tutuklulukta geçen süre ve delil durumunu nazara alarak, tutuklu sanık Nurullah İlgün'ün tahliyesine karar verdi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın bir numaralı sanığı İlgün'ü ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''ruhsatsız tabanca taşıma'', ''silahla ateş etme suretiyle güvenliğin kasten tehlikeye sokulması'' ve ''kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve tehdit kullanma'' suçlarından toplam 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırmıştı. İlgün'ün ''silahlı örgüt kurma'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçları ile ''kasten öldürmeye teşebbüs'' suçundan ise beraatı kararlaştırılmıştı. Sanıklar Bülent Askeroğlu, Muhammet Akman, Selami İğrek, Mehmet Akyürek ve Gülşen Kübranur Karaduman da 10 aydan 2 yıl 11 aya kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.