YÖK, eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programlarının tamamen kapatılması konusunda mutabakat oluştuğu bildirildi.
Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici azaltmaya gidilmesi ve eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programlarının tamamen kapatılması konusunda mutabakat oluştuğu bildirildi.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, pedagojik formasyon programlarıyla ilgili bazı çalışmaların yapıldığının daha önce duyurulduğu hatırlatıldı.
Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda öğretmen ihtiyaç analizlerinin de YÖK'e ulaştığı bildirilen açıklamada, "Konu alanı uzmanlarıyla yapılan çalışmalar sonucu, başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici olarak bir azaltmaya gidilmesi ve eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programlarının da tamamen kapatılması konusunda bir mutabakat oluşmuştur" bilgisi paylaşıldı.
PEDAGOJİK FORMASYON İÇİN 15 BİN KONTENJAN
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, lise öğretmenlerinin giderek artan oranda lisansüstü eğitim programları yoluyla yetiştirilmeye başlandığı tespitine yer verilen açıklamada, yeni eğilimlerde, okullarda yapılan uzun süreli gözlem ve uygulamaların da en az teorik eğitimler kadar önem kazandığı ifade edildi. Bu bağlamda yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
"Söz konusu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar bu programların istihdam odaklı olarak daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verilmiştir. Bu dönem, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15 bin olarak belirlenmiş olup söz konusu kontenjanın alanlara göre dağılımı, talep ve istihdam dengesi de gözetilerek üniversitelerin ilgili kurulları tarafından yapılacaktır.