Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında 'Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' yayımlandı. Yönetmelik değişikliği ile mahalle aralarında düğün, asker uğurlamalarına yasak kalkarken, kent içindeki havaalanlarına inen uçaklardan gürültü tazminatı alınmasına da son veriliyor.
Değişiklikle ilgili açıklama yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu, "AB İlerleme Raporu'nda en olumlu görünen gürültü kirliliği ile mücadeleydi. Yeni düzenlemeyle geriye gideceğiz. Ülkemizde yaşanan gürültü kirliliğinin bütün hızıyla ve artarak devam edeceğini gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.
Çevre gürültüsüyle ilgili yönetmelik değişikliğine göre, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar için yasak kalkıyor ve bunlar insan sağlığına, doğaya, canlılara zarar vermeyen uygulamalar olarak değerlendiriliyor. Ancak aynı zamanda, açık havada müzik yayını yönetmelik kapsamında bırakılıyor. Değişiklikle ilgili açıklama yapan ÇESAM Başkanı Baran Bozoğlu, çelişkili bir durum olduğunu vurgulayarak, "Mahalle aralarında düğün veya asker uğurlamaları kültürümüzün önemli bir parçası. Ancak bu konuları yönetmelik dışında bırakmak bu faaliyetlerin gürültü kirliliği yaratmadığı anlamını taşır ki bu durumda bilimle ve teknikle bağdaşmaz. Yapılması gereken bu kirlilik kaynaklarının yönetmelikte tutulması ancak belirli kısıtlamalar getirilerek yönetilmesiydi." ifadelerini kullandı.
UÇAK GÜRÜLTÜSÜNE TAZMİNAT YOK
Bozoğlu, düzenleme ile daha önce kent içindeki havaalanlarına inen gürültü sertifikasız uçaklardan alınan tazminatın kaldırıldığını hatırlatarak, "Yani artık havaalanlarına inen ve gürültü kirliliğine neden olan uçaklar, herhangi bir tazminat ödemeyecek. Bu tazminat ile uçakların gürültü kirliliğine karşı önlem almaya zorluyordu. Aynı zamanda havalimanlarının gürültü kirliliğini önlemek için yapacağı faaliyetler için bir fon olarak değerlendiriliyordu. Ancak artık tazminat yok. AB üyesi ülkelerde bu düzenleme var." şeklinde konuştu.
EĞLENCE AÇISINDAN FARK YOK
Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yönetmelik değişikliği ile konut ve öğrenci yurtlarının 'hassas kullanım alanı'ndan, 'çok hassas kullanım alanına' çekilmesini olumlu bulmakla birlikte, genel çerçeveden baktığımızda uygulamada, özellikle eğlence alanları açısından herhangi bir fark göremiyoruz. Çünkü önceki yönetmeliğe göre 'çok hassas kullanım alanı'nda açık ve yarı açık alanlarda canlı müzik yapılamazken, yeni değişiklikle bu konu 'hassas kullanım alan'larıyla aynı değerlendiriliyor ve izin verilebiliyor."
HAVAİ FİŞEK PATLATMALARI ARTIK SERBEST
Yönetmelik değişikliğindeki çelişkilere dikkat çeken Bozoğlu, "Bir başka değişiklik ise özellikle seçim dönemlerinde kullanılan ses sistemleri, propaganda otobüsleri vb. yasağının kaldırılması. Yani 7 Kasım seçimlerinden önce bütün partilerin ortaklaştığı gürültü kirliliğine neden olan propagandanın yapılmaması konusu artık serbest. Bir başka çelişki ise havai fişek patlatmalarıyla ilgili. Bundan önce yasak olan, ancak uygulaması yasak değilmiş gibi devam eden bayram, tören vb. gibi hallerde havai fişek patlatmaları artık serbest." dedi.
AB İLERLEME RAPORU'NDA EN OLUMLU MADDE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİYDİ
Geçen günlerde yayınlanan AB İlerleme Raporu'na da dikkat çeken Bozoğlu, şu ifadeleri kullandı: "AB'nin, geçtiğimiz günlerde yayımladığı İlerleme Raporu'nda en olumlu görünen madde gürültü kirliliği raporuydu. Bugün yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Türkiye'nin gürültü kirliliğini önlemede gerek AB'ye uyum gerekse çözüm üretme konusunda geriye gittiğini görüyoruz. Rapora göre en olumlu görünen rapora rağmen bugün yönetmelik değişikliğine gidilmesini 'oldukça manidar' olarak değerlendiriyoruz." CİHAN