Yönetmen Erden Kıral: Paramız yoktu ama inancımız vardı

Çukurova Belediyesi tarafından Adana'da düzenlenen Orhan Kemal Edebiyat Festivali, ünlü yönetmen Erden Kıral'ın Bereketli Topraklar Üzerinde adlı filminin gösterimiyle noktalandı. Filmin çekildiği yıllar öncesine dönen Kıral, "Paramız yoktu ama inancımız vardı." dedi.

20'yi aşkın yazar, şair, öykücü ve romancının katılımıyla Adana'da gerçekleştirilen Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Edebiyat Festivali, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından verilen özel konserle başladı. Mazlum Vesek, Hasan Özkılıç ve Tahir Şilkan'ın katıldığı Orhan Kemal öykücülüğünün anlatıldığı söyleşi yoğun ilgi gördü. Şilkan, "Orhan Kemal'in kitaplarının adı bile kim ve nasıl biri olduğunu gösteriyor. Grev, Önce Ekmek gibi isimler boşuna değil; Orhan Kemal emeğin ve ezilenlerin tarafındaydı." dedi. Etkinlik için İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'dan gelen tüm yazarların Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri tarafından karşılanması sevinçle karşılandı.

ROMANDA BAŞKA HAYATTA BAŞKA

52. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görülen ünlü yönetmen Erden Kıral da Orhan Kemal Edebiyat Festivali'nin konukları arasındaydı. Orhan Kemal'in 'Bereketli Topraklar Üzerinde' adlı filmi gösterilen Kıral, program öncesi önce filmin 40 yıl önceki orijinal afişini imzaladı, sonra da film hakkında bilgiler verdi. "Paramız yoktu ama inancımız vardı" diyen Erden Kıral, şunları söyledi: "Romandaki kişiler romanda kendilerini bayağı iyi hissediyorlardı ama gerçek yaşamda aslında hor görülüyor, itilip kakılıyorlardı. Romanda başka, hayatta başkaydılar. Paramız yoktu ama inancımız vardı. Filmi emekçilerle birlikte yaptım."

BİR KADIN GİDER VE ŞİİR DOĞAR

Orhan Kemal Edebiyat Festivali'nin en çok ilgi gören etkinliklerinden biri de usta şairler Şükrü Erbaş ile Haydar Ergülen'in birlikte sunduğu şiir söyleşisi oldu. Tatlı bir atışma içinde geçen söyleşi sırasında Erbaş ve Ergülen şiirleriyle izleyenlere seslendi. Hacivat-Karagöz benzetmesinin yapıldığı atışma sırasında hem Erbaş ve hem de Ergülen şiirlerini söyledi. Arada şair Mahmut Temizyürek'e göndermelerin olduğu atışma sırasında Ergülen'in Eylül şiirindeki 'Bir kadın gider, şiir doğar' mısraları izleyenlerden büyük alkış aldı.

Adana'nın edebiyata, edebiyatçısına, sanata ve sanatçısına sahip çıktığını belirten Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, "Çukurova bir ilki daha başardı. Festivalimizi büyük bir coşku ve katılımla başlatıp aynı şekilde noktalıyoruz. Çukurova Belediyesi bereketli topraklardan çıkan değerlerine sahip çıkmaya devam edecek. Yılmaz Güney'i de unutmayacağız, Muzaffer İzgü'müzü de, Yaşar Kemal'imizi de. Bu topraklar bağrından çıkan değerlerine sahip çıkmayı sürdürecektir." şeklinde konuştu. CİHAN
07 Aralık 2015 11:09
DİĞER HABERLER