Yörüklerin konar göçer yaşam tarzı, sorunları da beraberinde getiriyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Yörük kültürünün önemli bir parçası olan konar-göçer yaşam tarzının önemli sorunları ve engelleri beraberinde getirdiğini belirtti. Çamsarı, konar-göçer yaşam tarzını sürdüren Yörüklerin hangi alanlarda hayvanlarını otlatabilecekleri, çadırlarını nereye kuracakları, göç yollarının güzergahı, göç sırasındaki kayıpları, sağlık problemleri, sosyal güvencelerinin hala çözülmeyi beklediğini vurguladı.

Toros Yörüklerinin yaşamı ve sorunları Mersin Üniversitesi (MEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen bir panel ve çalıştayla ele alındı. Etkinlik, yerleşik hayata geçen Yörüklerin yanı sıra Yörükleri temsil eden dernek temsilcileri ile Yörüklerin yaşamsal sorunlarında çözüm yaratabilecek kamu kurumlarının yetkililerini bir araya getirdi. MEÜ, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Güneydoğum Derneği işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, unutulmaya yüz tutmuş, belli merkezlere yerleşemeye zorlanan Yörüklerin kültürlerini yaşatmak ve geçmişten geleceğe aktarmak düşüncesiyle hazırlanan çalıştayın, Yörüklerin sorunlarına çözümler üreteceğine olan inancını dile getirdi. Bölgede yaşayan insanların sorunlarının çözümünde, kültürlerin kayıt altına alınmasında ve yaşatılmasında üniversitelere büyük görevler düştüğünü ifade eden Kocamaz,
"Üniversitelerin, belli kalıpların dışına çıkarak bölgenin ihtiyaçlarının ve sorunlarının tespiti konusunda özel bir gayret içerisinde olması gerekiyor. Bugün Mersin Üniversitesi'nin bu gayretle Yörük Araştırma Merkezi kuracağını öğrenmekten çok büyük mutluluk duydum." diye konuştu.

Yerel yönetimler olarak bölgede yaşayan insanların sorunlarıyla ilgilenmek ve çözümü için çaba göstermek durumunda olduklarını belirten Kocamaz, Yörük kültürüne katkı sunmak amacıyla bir 'Yörük Müzesi' açmayı planladıklarını, ayrıca Yörüklerin yaşamını turizm değeri olarak hayata geçirebilecek bir proje başlatmak istediklerini kaydetti. Kocamaz, bu tür çalıştayların da Yörük kültürüne olan ilgiyi artıracağını sözlerine ekledi.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise Anadolu halkının önemli nüfus çoğunluğunu oluşturan Yörüklerin, Anadolu kültürüne öz ve biçim veren bir gelenekler bütününü yansıttığını söyledi. Yörüklerin bir arada yaşamalarının getirdiği hayat tarzının, kişiliklerine de yansıdığını ifade eden Prof. Dr. Çamsarı, Yörüklerin hoşgörülü, yardımsever, çalışkan ve üretken bir topluluk olduklarına dikkat çekti. Yörüklerin bir kısmının yerleşik hayata geçtiğini ancak hala bir kısmının konar-göçer yaşam tarzını sürdürdüklerini hatırlatan Prof. Dr. Çamsarı, "Yörük kültürünün önemli bir parçası olan konar-göçer yaşam tarzı, günümüz koşullarında önemli sorunları ve engelleri beraberinde getirmiştir. Yörüklerin hangi alanlarda hayvanlarını otlatabilecekleri, çadırlarını nereye kuracakları, göç yollarının güzergahı, göç sırasındaki kayıpları, sağlık problemleri, sosyal güvenceleri gibi pek çok konu bugün hala çözülmeyi bekleyen sorunlardır." dedi.

Yörük kültürüne ve sorunlarına bilimsel yaklaşmanın, bölgenin en önemli üniversitelerinden biri olan Mersin Üniversitesi'nin görevi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çamsarı, Yörük Kültürlerini Araştırma Merkezi kurmak istediklerini ve bunun fizibilite çalışmalarının devam ettiğini iletti. "Merkezimizi hayata geçirebilirsek, bu toplantıların daha düzenli ve sorunların kökten çözümünü de kapsayacak şekilde yapılması mümkün olacaktır" diyen Prof. Dr. Çamsarı, Yörüklerin sorunlarının çözümü için çalıştayın bir başlangıç olması umudunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından 'Toros Yörüklerinin Yaşamsal Sorunları' başlıklı panel yapıldı. Oturum başkanlığını Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Çıblak Coşkun'un yaptığı panelde; Mersin Yörükler Derneği üyesi Hilmi Dulkadir 'Yörük Tarihi ve Yörük Kültürü', MEÜ Türk Dili Bölümü'nden Okt. Döndü Can 'Yayla Hayvancılığında Verimli Yaşam ve Göç Yolları' ve Göç Eden Sarıkeçililer Derneği Başkanı Halil İbrahim Yagal 'Yörüklerin Temel Sorunları' başlıklı birer konuşma yaptı.

Etkinliğin daha sonraki bölümünde ise 'Toros Yörüklerinin Yaşamsal Sorunları' başlığıyla bir çalıştay yapıldı. MEÜ öğretim elemanları, çeşitli il ve bölge müdürlükleri yetkilileri ile Yörük vakıf ve derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla yapılan çalıştayda, Yörüklerin yaşamsal sorunları dile getirildi ve çözüm önerileri tartışıldı. CİHAN
08 Mayıs 2015 17:49
DİĞER HABERLER