'Yozgat'ta 2 milyon dekar nadas alanı bulunmaktadır'

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat'ta yaklaşık 2 milyon dekar nadas alanının bulunduğunu belirterek, bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yozgat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, ilde bazı bölgelerde kuru tarım alanlarının nadasa bırakıldığını, çiftçilerin nadasa bırakılan arazilerini aspir ekerek değerlendirilebileceğini anlattı. Özdemir, şunları kaydetti: "Aspir bitkisi konusunda çiftçilerimizi yeterince bilgilendirdik. Bu amaçla hemen hemen bütün bölgelerimizde aspir ekimi oldukça yaygınlaştı. Devletimiz tarafından bu ürüne verilen destekle aspir ekimi teşvik edildi. 2015 yılında sözleşmeli aspir üretimi yapan üreticilere fark ödemesi desteğine ilave olarak 15 lira, dekar sözleşmeli üretim desteği, ayrıca 0,45 kuruş, kilogram fark ödemesi desteği verilmektedir. Aspir tarımındaki en önemli avantaj, buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depolanmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Ayrıca diğer hububat ürünlerine yapılan girdi masraflarının aspir de yok denecek kadar az olması ürüne olan ilgiyi de artırmaktadır."

Aspirin İç Anadolu'da kuru tarım yapılan alanlarda anıza ekilebilecek en uygun bitki olduğunu vurgulayan Özdemir, şu ifadeleri kullandı: "Aspir-hububat-aspir-yem bitkisi-nadas münavebesi söz konusu alanlar için önerilmektedir. Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilmektedir. Aspir tohumlarında yeni çeşitlerde yaklaşık yüzde 46-47'ye kadar yağ bulunmaktadır. Yağının en bariz özelliği, doymuş yağ asitleri oranının düşük, doymamış yağ asitleri oranının ise yüksek olmasıdır. Batılı ülkelerde margarin, mayonez ve salata yağı olarak tüketilmektedir. Aspir yağı yemeklik yağ olarak kullanımının yanında vernik, boya, baskı mürekkebi, koruyucu, alkit reçinelerin üretiminde ve sabun sanayinde de kullanılmaktadır. Ayrıca biodizel yakıtı olarak ta kullanılan aspir hayvan beslenmesinde de kullanma imkanı vardır. Yem de protein ve yağ miktarını artırması hayvancılık yapan üreticiler için de ayrı bir avantajdır. Aspir bitkisi, yeşilken direkt olarak hayvanın otlatılmasında da uygundur. Direkt otlatmanın yanında, silaj veya kuru ot yani yem yapımına da elverişlidir. Yem olarak çok besleyici olup besin değeri en az yulaf ve yonca kadardır."

Aspirin ülke genelinde çok eski yıllardan beri tarımı yapılan ve daha çok yağ bitkisi olarak kullanılan bir ürün olduğunu bildiren Özdemir, "Orta Anadolu'nun geleneksel yağ bitkisi olan aspir, kurağa dayanıklılığı ile ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde başarıyla yetiştirilebilmektedir. Aspir, İç Anadolu'da kuru tarım yapılan alanlarda hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir. Yem olarak çok besleyici olup besin değeri en az yulaf ve yonca kadardır. Geçtiğimiz yıl ilimizde yaklaşık 30 bin dekar sözleşmeli olmak üzere 50 bin dekar aspir ekimi yapıldı ve çiftçimiz ürününü anında pazarlamış oldu." dedi. CİHAN
05 Şubat 2016 17:08
DİĞER HABERLER