Yozgatta su samurlarına VIP koruma

Yozgatta su samurlarına VIP koruma -Kazankaya Beldesindeki kanyonda Hacettepe Üniversitesi, Sualtı Araştırmalar Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu ve hidrobiyologlarca yapılan araştırmada tespit edilen 5 su samuru, koruma a
YOZGAT (A.A) - Ömer Sarı - Özcan Güney - Yozgatın Aydınlık ilçesine bağlı Kazankaya Beldesindeki kanyonda Hacettepe Üniversitesi, Sualtı Araştırmalar Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu ve hidrobiyologlarca yapılan araştırmada tespit edilen 5 su samuru koruma altına alındı.
     Kazankaya Belediye Başkanı Celal Kılıç, daha önce belde sakinlerince Kazankaya Kanyonunda görülen ve derisinin kıymeti nedeniyle yasak yöntemlerle avlanan su samurları için araştırma yaptırdıklarını söyledi.
     Geceleri beslenmesi nedeniyle gündüzleri pek görülmeyen ve insanın olmadığı bölgelerde günün herhangi bir zamanında dolaşabilen su samurlarının doğada gözlenmesinin zor olduğuna dikkati çeken Kılıç, araştırmacıların su samurunu görüntüleyebilmek için günlerce beklediğini belirtti.
     Kılıç, nesli tükenmekte olan su samurlarının değeri nedeniyle de avcıların hedefinde olduğunu vurguladı. Kürkleri için avlandıklarından su samuru türlerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kılıç, dünyada su samurlarının yok olma sinyali verirken Yozgatta da bu zenginliği korumak istediklerini bildirdi.
     Su samurlarının avlanmasının yasak olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:
     Su samuru, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Av ve Yaban Hayatı Koruma Dairesi 62 sayılı Merkez Av Komisyonu Kararına göre kaçak olarak avlanması halinde cezai yaptırım getirilen memeli hayvanlar arasında. Türkiye de su samurunun kürkü için ve balık yetiştirme çitliklerine verdiği zarar dolayısıyla ayrıca tuzaklarda ve ağlarda kaza ile ölümlerinin olduğu yapılan araştırmalar sonrasında tespit edildi. Halkımızı konuyla ilgili bilgilendirilip bilinçlendiriyoruz.
     Kazankaya vadisinin çevresindeki kayalık ve yeşil alanların, su samurunun besin sağladığı ve barınak olarak kullandığı doğal alanlar olduğunu vurgulayan Kılıç, vadinin yeşil kalmasının su samurlarını hayata tutundurduğunu dile getirdi.
     Bölgede 8-10 yıl öncesine kadar su samurlarının sayısının oldukça fazla olduğunu anlatan Kılıç, Bu canlılar, kürklerinin değerli olması nedeniyle avcıların hedefinde. Avcılık, dinamitle balık avcılığı ve ırmağın kirlenmesi de su samurlarının sayılarının giderek azalmasına neden oluyor. Aldığımız koruma tedbirleri ile son 5 yıl içerisinde, bölgede su samurları avlanmazken, karşılaşacakları her türlü tehlikenin önüne geçmek için aşırı dikkat ediyoruz. Bu nadir ve sevimli canlının korunması için sık sık vadiyi kontrol ediyoruz dedi.
     Bölgede yaklaşık 5 su samuru görüldüğünü ancak kendi tahminlerinin 12 olduğunu anlatan Kılıç, doğal dengenin de etkilenmemesi için su samurlarının bölgede yok olmasının önüne geçtiklerini kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
28 Temmuz 2012 12:48
DİĞER HABERLER