'YSK'dan ambargo': 19 parti seçime katılamıyor

YSK 1 Kasım 2015 seçimlerine katılmasına izin verdiği 29 partiden 19'unu 24 Haziran'da yarış dışı bıraktı. Seçime katılamayan partiler tepkili.
24 Haziran Pazar günü yapılacak erken seçim için Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı listeye göre Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Halkların Demokratik Partisi, İyi Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi seçimlere katılma hakkı kazandı. Bundan önceki seçimlere giren birçok parti ise liste dışında kaldı.


Seçime katılamayacak partilerden Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Liberal Demokrat Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Emek Partisi, Anavatan Partisi ve Türkiye Komünist Partisi YSK kararını Artı Gerçek'e değerlendirdi.

Siyasi partilerin YSK kararıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:


'BASKIN SEÇİM NEDENİYLE EKSİKLİKLERİ TAMAMLAYAMADIK'


ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş:

"Erken seçim bekliyorduk. Ama böyle bir baskın seçim beklemiyorduk. Kongremizi yapmış eksik olan yerleri tamamlama çalışması yapıyorduk, Bunlarla ilgili az eksiğimiz kalmıştı. Mayıs ayı içinde tamamlayacaktık ancak baskın seçim nedeniyle bunu yapamadık."


'YSK'YA GÖRE SADECE İKİ ÖRGÜTÜMÜZ VAR'


Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüzün:

"Bu kararı YSK, Yargıtay'ın verdiği rapor üzerine veriyor. Yargıtay da siyasi partiler yasasına aykırı kararlar aldı. Bizim örgütlenmelerimizde sıkıntı yok. Sulh Mahkemelerine başvurarak örgütlerimizi düşürmeye başladılar. Mahkeme bazı davaları lehimize bozuyor ama Yargıtay kendi bildiğini okuyor. YSK'ya 'İstanbul ve Kocaeli dışında hiçbir örgütleri yoktur' şeklinde rapor yazıyorlar ancak ardından Sayıştay bizden 60 örgütle ile ilgili hesap istiyor. Sayıştay'a rapor verenler de bunlar. Bugün konuya itiraz edeceğiz, değerlendirmeye alacaklar ve biz de ne çıkacağını hep birlikte göreceğiz."


'YARGITAY'IN KARARINA İTİRAZ ETTİK'


Hak ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Refik Karakoç:


"Biz daha önce seçimlere girebilen bir partiydik ama devlet son zamanlarda bu işleri takibe aldı. Bazı örgütlerimizde sıkıntı yaşadık. Partiden komple istifa eden örgütlerimiz oldu, onlar yerine yeni örgütlerimizi açtık kongrelerini tamamladık. Çalışmalarımıza devam ediyorduk ancak erken seçim bu çalışmalarımız bozdu. Siyasi partiler yasası bire bir uygulandığı için kongresini yapmayan illerimizi gerekçe gösteren Yargıtay, seçimlere giremeyeceğimiz yönünde karar aldı. Buna itiraz ettik."


'YSK TARAFINDAN BİZE SİYASİ AMBARGO UYGULANDI'


Halkın Kurtuluş Partisi Seçimlerden Sorumlu Yetkilisi Hürriyet Oflaz:

"Seçimlere giremeyeceğimizi açıklayan YSK'ya başvuruda bulunduk ve YSK önünde bir açıklamada bulunduk. Yasal olarak her şeyimiz tamamdı ama YSK tarafından bize bir siyasi ambargo uygulandı."


'YSK VE YARGITAY ZORLUKLAR ÇIKARMAYA BAŞLADI'


Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel:

"Siyasi Partiler Kanunu'nun aradığı koşulları taşıyamıyoruz. Ülkenin yarısından fazlasında örgütlüyüz ama son iki yıldır YSK ve Yargıtay daha önce yapmadığı uygulamaları, örneğin yaptığımız atamaları, il ve ilçe kongrelerinin zamanında yapılıp yapılmadığı gibi hukuk tekniği anlamında zorluklar çıkarmaya başladı. Biz bunu aşmaya çalışırken erken seçim ilan edildi. Bu koşulları yerine getiremediğimiz için 24 Haziran’da seçimlere giremiyoruz."


'YSK BAŞKANI KASIM'DA BİLE SEÇİM OLMASINI ÖNGÖRMÜYORUM DEDİ'


Anavatan Partisi Başkan Yardımcısı Serdar Demirhan:

"Hukuksuz bir uygulama. Biz 16 Nisan'da yapılan referanduma katıldık. 2018 ocak ayında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı sicil bürosunu aradım ve 'bir eksiğimiz var mı' diye sordum. Yargıtay yetkilisi de 'herhangi bir eksiğiniz yok ama bu sene içinde yaklaşan kongrelerinizi yapın' dedi. Ancak Ocak sonunda YSK bir siyasi partiler listesi yayımladı ve orada ANAP yoktu, biz de YSK Başkanı ile görüşmek için bir randevu aldık. Kendisi bize 'ilçe kongrelerinin yapılmasını şart koştuk' dedi. 'Bize neden bildirmediniz' dediğimizde ise böyle bir karar aldıklarını söyledi. Halbuki siyasi partiler yasasının 36. maddesinde yok. YSK Başkanı'na '15 Temmuz'da olası bir erken seçimden bahsediliyor, siz böyle yaparsanız seçimlere giremeyeceğiz' dedik. YSK Başkanı da 'Kesinlikle öyle bir şey olmayacak, daha uyum yasaları çıkacak. Kasım ayında olabilir ama onu bile öngörmüyorum' dedi. Biz de YSK Başkanı'nın bu sözlerine güvenerek hareket ettik. Ancak baskın seçim ilan edildi. Biz tekrar YSK ile görüştük ve örgütlerimizin sayılarını 42 ilken 51 ile çıkardığımızı ve seçimlere girebileceğimizi söyledik. Bu durumu değerlendireceklerini söylediler. İtiraz dilekçesi sunduk. Sonucu bekliyoruz."


'İHMALKAR DAVRANDIKLARI İÇİN SEÇİMLERE GİREMİYORUZ'


Türkiye Komünist Partisi Hukuktan Sorumlu Merkez Komite Üyesi Ali Rıza Aydın:

"TKP 2017 ortası itibariyle 41, bugün itibariyle 43 ilde örgütünü kuran bir parti. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ikametgah, defter onayı, yönetim değişikliklerinin kayda geçmemesi, kuruluş tarihlerinin farklı farklı yazılması gibi eksikleri gerekçe olarak sundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu eksiklikleri bize bildirse ya da valiliğe ve il seçim kurullarına sormuş ve bunu teyit ettirmiş olsaydı zaten 43 ilde örgütlenmiş olduğumuzu görmüş olacaktı. Bu konuda hukuki olarak ihmalkar davrandı. Biz bu durumu değerlendiren yazımızı hem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na hem de YSK'ya ilettik."



25 Nisan 2018 11:49
DİĞER HABERLER