Yunan gazeteciler: Medyaya müdahaleye öfke duyuyoruz

Yunan gazeteciler, İpek Medya Grubu'na el konulmasını sert bir dille eleştirdi. Son dönemde basın özgürlükleri konusundaki gelişmelerin sürpriz olmadığını belirten gazeteciler, Türk medya mensuplarıyla dayanışma içerisinde olduklarını ve onlara yapılanlara karşı öfkeli olduklarını belirtti.

"TÜRKİYE'DE BASINA YAPILANLAR DEHŞET VERİCİ"

İpek Medya Grubu ve basın özgürlüğüne müdahaleye Yunan gazeteciler tepki gösterdi. Yunanistan'ın en çok satan gazetelerinden Efimerida ton Sintakton Genel Müdürü Nikos Voulelis, şunları söyledi: "Dünyanın her neresinde basın özgürlüğü askıya alınıyorsa biz en zor şartlarda gerçeği ortaya koymak için mücadele veren basın insanları ile birlikteyiz. Nokta."

Usta gazeteci Voulelis, "Avrupa, Asya, Anadolu her neresi olursa olsun basın çalışanları özgür olmalı, işlerini yapmalı. Bu Türkiye'de olanlar Yunan gazetecileri dehşete düşürmekle kalmıyor aynı zamanda öfkelendiriyor." ifadelerini kullandı.

"DERİN BİR ÖFKE DUYUYORUZ"

Kathimerini gazetesi köşe yazarı ve Amerika Temsilcisi Athanasios Ellis ise şöyle konuştu: "Türkiye'de basın çalışanlarına ve demokrasiye yapılan muamele, sadece Batı'da değil, kısa bir süre önce bulunduğum Amerika'daki meslektaşlarımızın tamamı için de artık sürpriz olmaktan çıktı. Derin bir rahatsızlık ve öfke aşamasına geçti."

"2007 ve 2008'e kadar Erdoğan bir ümit veriyordu." diyen usta gazeteci sözlerini şöyle tamamladı: "Ondan sonra bir geri gidiş başladı. Her yıl daha da işler kötüleşiyor. Hele basın özgürlüğüne yapılanları kınıyorum. Bu yaptıklarının hesabını vermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kutulacağını sanmıyorum. İpek Medya Grubu'na yapılanlar, sadece basına değil halka karşı da günden güne artan baskı ve şiddetin bir sonucuydu. Maalesef çoğu kişinin olduğu gibi benim de yorumum en nazik ifadeyle otoriter bir rejimden bahsettiğimizdir."

"EMİR ALAN YARGI İLE ÖZGÜRLÜK ZOR"

Ethnos Gazetesi Dış Haberler Editörü ve devlet kanalı ERT yorumcusu Nikos Meletis de şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin son dönemde gidişi temel AB değerleri ve hukuk devletinden uzaklaşmak şeklinde oluyor. Biz Yunan gazeteciler için komşu ülkede yaşanlar üzüntü verici. İnsan hakları ve basın özgürlüğü konusundaki gelişmeler ışığında Türkiye'nin AB karşısında gerekenleri yapması ve eşit bir aday ülke olarak bulunması çok zor. Türkiye, eskiden olduğu gibi şimdi de bütün Müslüman dünyası için iyi bir örnek olabilirdi. Ne yazık ki bu gerçekleşemiyor."

Emir alan mahkemeler ile demokrasi ve basın özgürlüğünün zor olduğunu belirten Meletis, "Yürütmenin emrindeki polis ve mahkemeler ile Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne çözüm bulunamaz. Bu sadece basın özgürlüğü meselesi değil aynı zamanda demokrasi konusudur." şeklinde konuştu. CİHAN
30 Ekim 2015 17:18
DİĞER HABERLER