Yunanistan'ın önde gelen gazeteleri, Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi'ne geniş yer ayırmayı sürdürüyor. "To Vima" ve "Efimerida ton Sintakton" gazeteleri, Selanik'te düzenlenen "Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi'nin küreselleşme karşısında yapıcı tavrı: Eğitim, Diyalog, Demokrasi, Özgürlükler" etkinliğine geniş yer verdi.
"HİZMET EĞİTİME BÜYÜK ÖNEM VERİYOR"
Yunanistan'ın en büyük medya grubunun çok satan saygın haftalık gazetelerinden To Vima, 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Selanik Kitap Fuarı çerçevesinde düzenlenen "Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi'nin küreselleşme karşısında yapıcı tavrı: Eğitim, Diyalog, Demokrasi, Özgürlükler" başlıklı etkinliğe geniş yer ayırdı.
To Vima Gazetesi Yazarı Tania Bozaninou tarafından kaleme alınan haber-yorumda, Hizmet Hareket'nin eğitime büyük önem verdiği belirtildi. AKP'nin iktidara geldiğinde Hareket'e smepati duyan eğitimli insanlardan yararlandığını yazan gazete, Hizmet ile AKP arasında 2010 yılında bozulmaya başlayan ilişkilerin 2013 yılında hükümetin karıştığı 'yolsuzluk skandalları'nın ardından tamamen koptuğu belirtildi.
AKP ile Hizmet Hareketi arasındaki görüş ayrılığının ana kaynağının siyasi İslamcılık olduğu belirtilen yazıda, Turkish Review Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı'nın "Hizmet, İslam'ı bireysel bir mesele olarak görüyor. Politikayla hiçbir ilişkisi yok." sözlerine de yer verildi.
"NEO OSMANLICILIK HAYALİNE KATILMIYOR"
Balcı ile röportaj yapan To Vima'nın "7 Haziran seçimlerinde Hizmet Hareketi'nin kime oy vereceği"ne ilişkin sorusuna Balcı'nın verdiği cevap şöyle: "Hizmet, hiçbir zaman seçmenlere kime oy verecekleri konusunda yönlendirmede bulunmaz. Hizmet insanları Milli İttifak, bağımsız aday Hakan Şükür ve bağımsız polis adaylarına oy verebilirler. Bir bölümü ise HDP'nin politikalarını desteklemedikleri halde yüzde 10'luk barajı aşarak kritik durumdaki Türkiye demokrasisine destek amacıyla bu partiye kullanabilirler."
Etkinlikte Hizmet Hareketi'nin eğitim ve okul faaliyetlerini anlatan Doç. Dr. Sotiris Livas'ın sözlerinden alıntılar yapan To Vima, "İlk andan itibaren Gülen eğitim ve öğretime önem verdi. 1979'da üniversite hazırlık dershanelerini kurmaya başladılar. Bu gelişti. Bugün Hizmet, 100'den fazla ülkede, sadece Avrupa'da 65 tane okul ve Batı Trakya'da Yunanistan'daki üniversite sınavlarına hazırlık amacıyla dershaneler kurdu." diye yazdı. Okullarda dini eğitim verilmediği ve İslam propagandası yapılmadığı belirtilen haber-yorumda, pozitif bilimlere ağırlık verildiği, ilgili ülke dilinde eğitim müfredatı sunulduğu aktarıldı.
Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Savaş Genç'in sözlerinden alıntılar yapan To Vima, Fethullah Gülen'in Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini desteklediği vurguladı ve "Ahmet Davutoğlu'nun Neo Osmanlıcılık hayaline katılmıyor. Hizmet, Kopenhag kriterleri çerçevesinde Türkiye'nin demokratikleşmesini destekliyor." şeklinde yazdı.
Hizmet'in katı bir hareket olmadığı değerlendirmesini yapan Yunan gazetesi, Hizmet'te resmi üyelik ya da ihraç gibi prosedürlerinin bulunmadığını yazdı.
"HİZMETİN OYU BELİRLEYİCİ OLACAK"
Yunanistan'ın en çok satan günlük gazetelerinden Efimerida ton Sintakton ise Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi'ne tam üç sayfa ayırdı.
Türkiye'de yapılacak 7 Haziran seçimlerinin göğüs göğüse yarışa sahne olacağını yazan gazete, seçimlerde Hizmet Hareketi'ne sempati duyanların kullanacakları oylarının belirleyici olacağını savundu.
Selanik'te Yunan ve Türk entelektüellerin katılımı ile düzenlenen etkinliğin Gülen ve Hizmet Hareketi'ni yakından öğrenmek isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat teşkil ettiğine değinen gazete, bir buçuk milyarlık İslam dünyasında kime hizmet ettikleri belli olmayan teröristlerin İslam dinini temsil etmediklerine vurgu yaptı.
Efimerida ton Sintakton Dış Haberler Editörü Nikolaos Zirganos tarafından kaleme alınan haber-yorumda, son yıllarda Türkiye'de saldırılara maruz kalsa bile birlikte yaşama, diyalog ve İslam'ın doğru öğretilmesi gibi bir dizi önemli meselenin doğru anlaşılmasına, dünyaca tanınan faaliyetlere aracı olan Gülen'in fikirlerinin barış ortamına katkı yaptığına dikkat çekildi.
Yunan akademisyen Sotiris Livas'ın eğitim ve okullar, Thomas Sideris'in ise demokrasi ve özgürlükler konularında yaptıkları konuşmalardan bölümlere yer veren gazete, Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Savaş Genç ile yaptığı geniş röportajı da okurlarıyla paylaştı.
"UMARIM İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SORUNLAR BİTER"
Savaş Genç'e Türkiye'de yapılacak seçimler ve AKP'nin Hizmet Hareketi'ne yönelik baskılarına ilişkin sorular yöneltti. "Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların çözümü konusunda umut var mı?" şeklinde bir soruya Genç, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çözümü için en önemli itici gücün Türkiye'nin AB süreci olduğuna inanıyorum. Bu süreç zarar gördü. Türkiye'nin hiçbir zaman tam üye olamayacağına inanıyorum. AB artık Ankara'ya güvenmiyor ve birliğe dahil etmek istemiyor. Bu fırsatı maalesef kaçırdık."
Yunanistan ile sorunlara çözüm bulunması için Türkiye'nin de bazı konularda geri adım atması gerektiğini kaydeden Genç, her şeye rağmen hala ümitvar olduğunu, eski nesillerde olan 'düşmanımız Yunanistan'dır algısının artık var olmadığını belirtti.
İki ülke arasında turizm, ticaret, ekonomik ilişkiler ve halklar arasındaki diyalog konularındaki ilerlemeye dikkat çeken Genç, iki ülkenin okul kitaplarındaki aşırı milliyetçi söylemin azaltılmasının da ilişkilere olumlu katkı yaptığını vurguladı. İki toplumun yeni bir döneme hazır olduklarına değinen Doç. Dr. Savaş Genç, ilişkilerde problemsiz bir dönemin gerçekleşmesini umduğunu sözlerine ilave etti. CİHAN