Yunan Hükümet Sözcüsü: Türkiye Pontus cinayetlerini kabul etsin

Yunan Hükümet Sözcüsü: Türkiye Pontus cinayetlerini kabul etsin
Yunanistan'ın başkenti Atina'da sözde "19 Mayıs Pontus Rumları soykırımı" anma töreni düzenledi. Syriza ve Bağımsız Yunanlar koalisyon hükümetinden üst düzey katılım dikkat çekti. Hükümet Szöcüsü Gavril Sakellaridis, Türkiye'nin 'Pontus Rumlarına yönelik siyasi cinayet ve zulmü' tanımasını istedi.

Atina'daki Sintagma Meydanı ve Yunanistan parlamentosu önünde bulunan Meçhul Asker anıtında yapılan sözde "19 Mayıs Pontus Rumları soykırımı" anma törenleri etekli Efsun askerlerinin nöbet değişimine geleneksel kıyafetler giymiş iki Pontus kökenli kişinin de eşlik ettiği gösteri ile başladı. Ardından anıta '353 bin" yazılı çelenkler bırakıldı. Yapılan konuşmalarda uluslararası camia ve Türkiye'den Pontus soykırımı iddialarını tanıması istendi.

Daha sonra Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'ne yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, Çevik Kuvvet'in büyükelçiliğe çıkan iki sokağın girişini zırhlı otobüslerle kapatması sebebiyle bir süre bekledikten sonra dağıldı.

Bir hafta önce başlayan anma etkinlikleri çerçevesinde Atina ve Selanik'te çok sayıda program yapıldı. Sintagma Meydanı'nda kurulan anma çadırında ise 1914-1923 yılları arasında 353 bin Pontuslu Rumun soykırıma tabi tutulduğu iddia edildi. Hazırlanan afişlerde Mustafa Kemal'in fotoğrafı Lenin ile yan yana yer aldı.

Etkinliğe Syriza Milletvekili ve Parlamento Başkanı Zoi Konstantopulu, Parlamento Başkan Yardımcısı Despina Haralambidu, Turizm Bakanı Elena Kuntura, Ermenistan meclis başkan yardımcısı, milletvekilleri ve Atina'da görev yapan Ermenistan, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi büyükelçileri de katıldı.

SAKELLARİDİS: TÜRKİYE CİNAYETLERİ KABUL ETSİN

Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis, yaptığı açıklamada, Türk politikacılar ile aydınlara "I. Dünya Savaşı'nın devamında Pontus Rumlarına yönelik işlenen siyasi cinayetler, zulüm ve tehciri tanımaları" çağrısında bulundu. Mesajında Sakellaridis, 'soykırım' ifadesini kullanmadı.

Sözcü, "Olayların tamiri ve tarihi gerçeğin kabulü, ne kadar karmaşık ve zor olursa olsun, barış, dostluk ve halklar arasındaki karşılıklı saygının EN sağlam temelini oluşturmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yunan Parlamentosu, 24 Şubat 1994 tarihinde kabul ettiği yasayla 19 Mayıs'ı sözde Pontus soykırımını anma günü ilan etmişti. CİHAN
20 Mayıs 2015 11:59
DİĞER HABERLER