Yunanistan'a kaçanaskerlerin iltica mülakatları ertelendi

Yunanistan'a kaçanaskerlerin iltica mülakatları ertelendi
Türkiye'deki darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan 8 Türk askerinin siyasi iltica başvurularının bugün için planlanan mülakat süreci ileri tarihe ertelendi. Hukukçular sürece siyasi müdahale olmayacağı görüşünde.

Başarısız darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçarak siyasi iltica talebinde bulunan 8 Türk askerinin, başvurularında mülakat süreci Ağustos ayına ertelendi. Yetkililer başvuruların sonuçlanmasının haftalar alabileceğini belirtti. Askerlerin iltica görüşmelerinin yapılan başvuru neticesinde 19 Ağustos'ta başkent Atina'da başlayacağı bildirildi.

19 Ağustos'ta başlayarak, 23, 24 ve 25 Ağustos'ta her gün iki askerin siyasi sığınma taleplerine ilişkin mülakatların yapılması planlanıyor. Şayet iltica talepleri reddedilirse askerler temyize gidebilecek.

Darbeci askerlerin siyasi iltica taleplerine ilişkin resmi süreç 19 Temmuz'da başlamış, sürecin sorunsuz işlemesi ve güvenliklerinin sağlanması için Kavala'da tutuldukları hapishaneden Atina'ya getirilmişlerdi. Askerler burada eski olimpiyat köyündeki tutukevindeki iki hücrede kalıyor. Askerler, sınırı yasadışı yollardan geçtikleri gerekçesiyle geçen hafta ikişer ay tecilli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yunan hükümeti bugün konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. CNN Yunanistan, Cumartesi günü, Türk askerlerinin avukatlarından Menia Polyckrouaki'nin açıklamasına dayandırdığı haberinde, askerlerin Türkiye'deki banka hesaplarının bloke edildiğini bildirdi. Ayrıca asker ailelerinin bazılarıyla görüşüldüğünü, bazılarıyla ise tutuklanma korkusuyla evlerinden ayrıldıkları için görüşülemediğine yer verdi. 

Kanal ayrıca 8 askerin Türkiye'ye iade edilmek istememelerine ana gerekçe olarak ‘Türkiye'nin bir hukuk devleti olmadığını' gösterdiklerine yer verdi.

DW

27 Temmuz 2016 14:19
DİĞER HABERLER