Yunanistan'ın cami bulunmayan başkenti Atina'da binlerce Müslüman, bayram namazını kentin çeşitli meydanlarında toplanarak kıldı.
Müslümanların Atina ile Pire kentlerini kapsayan Atika bölgesinin yaklaşık 15 farklı noktasında bir araya gelmeleri, ibadet etmeleri ve ayrılışları boyunca, aşırı sağcı gruplar tarafından rahatsız edilmemeleri için polis geniş güvenlik önlemleri aldı.
Atiki Meydanı'nda toplanan aşırı sağcı ''Altın Şafak'' örgütü üyeleri, göçmen karşıtı bir gösteri düzenlerken, meydanın çevresindeki bazı apartmanlardan göçmenlere yumurta atıldığı öğrenildi. Polis, göstericilerin namaz kılmaya gelenlere yaklaşmasına izin vermedi.
Başkent Atina'da ibadetlerini mescide dönüştürülen garaj ve bodrum katı benzeri yerlerde yapan göçmenlere geçen aylarda çeşitli saldırılar düzenlenmişti.
Yunanistan'da son 12 yıldır başkent ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami inşası ve mezarlık yapımı tartışılıyor. Parlamentonun karar alması ve Kilisenin desteklemesine karşın henüz bir ilerleme kaydedilmedi.
Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, başkent Atina'da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söylemişti.
Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin kentin ''Votanikos'' semtinde inşa edileceğini, Deniz Kuvvetleri mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağını belirtmişti.
Cami projesinin ayrıntılarının Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos'un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği bakanlarının katılacağı bir heyet tarafından belirleneceği kaydedilmişti.
Atina'da cami yapımı işlemlerinin hızlandırıldığına işaret edilen haberlerde, söz konusu proje tamamlandığında caminin Müslümanlara ait, iki asır sonra faaliyete geçecek ilk resmi ibadet yeri olacağı belirtilmişti.
Eğitim Bakanlığı ile Atina Çevre Planlama Kuruluşu arasında varılan anlaşma sonucunda caminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının tedarik edeceği 17 dönümlük bir alana inşa edilmesine karar verildiği kaydedilen haberlerde, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılacak masrafın 2,5 milyon Avro tutarında olacağı belirtilmişti.
Harcamaların Devlet Yatırım Programından karşılanacağı, caminin toplam 840 metrekarelik bir alanı kaplayacağı ifade edilmişti. Hükümet yetkililerinin değerlendirmelerinde, ''caminin Yunan inşaat şirketleri tarafından yapılmasının hedeflendiği ve yapının İslami gelenek ile Akdeniz ülkeleri kültürünü birlikte barındırmasının ümit edildiği'' belirtilmişti.
Kurban Bayramı dünyanın dört bir yanında çosku ile kutlandı: