2006 Nobel Barış Ödülü, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törende, Bangladeşli Muhammed Yunus ve kurduğu Grameen bankasına teslim edildi.
Oslo Oteli'nde düzenlenen törende ödülü alan Muhammed Yunus, yaptığı konuşmada yoksulluğun barış için tehdit olduğunu söyledi.
1976'da yoksullara maddi teminat olmaksızın küçük çaplı işler kurabilmeleri için borç veren yeni tür bir banka kuran Yunus, yoksulluğun ortaya çıkardığı hayal kırıklıkları, düşmanlık ve öfkenin bulunduğu hiçbir toplumda barışın güvence altına alınamayacağını belirtti.
Yunus, "Parasızlara yardım etmek, terörün kökünü kurutmaktır. Terörü sona erdirmek için nedenini iyi kavramalıyız. Yoksulların yaşam koşullarını iyileştirmek için kaynak bulmanın silah satın almaktan daha iyi bir strateji olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Muhammed Yunus'un Grameen Bankası'nın, çoğu kadın 6 milyondan fazla kişiye 6 milyar dolar kredi verdiği belirtiliyor.
Törene geleneksel Bangladeş giysisiyle katılan 66 yaşındaki Yunus, barış ödülünü Grameen Bankası ile paylaştı. Ödülü Grameen Bankası adına Musammet Teslime Begüm aldı.
Ödül Kurulu Başkanı Ole Danbolt Mjös de törendeki konuşmasında, kurulun bu ödülü Yunus'a vererek, Müslüman dünyasıyla diyaloğa, kadınların durumuna ve yoksullukla mücadeleye dikkat çekmek istediğini söyledi.
Bangladeşli Nrityanchal dans grubunun gösteri yaptığı törene Norveç Kraliyet ailesi üyeleriyle, aralarında Amerikalı oyuncular Sharon Stone ve Anjelica Huston'ın da bulunduğu bazı ünlüler katıldı.
Başlattığı mikrokredi sistemi ABD'den Uganda'ya kadar 100 ülkede uygulanan Yunus, Nobel Barış Ödülünü, bu sistemle ilgilenen daha fazla kişiye ulaşmak için sıçrama noktası olarak kullanmak istediğini belirtiyor.
Alfred Nobel'in vasiyetine göre, barış ödülü Oslo'da, Tıp-Fizyoloji, Fizik, Kimya, Edebiyat ve Ekonomi ödülleri Stockholm'de düzenlenen törenlerle veriliyor.
YOKSULLARIN BANKACISI
Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus, Bangladeş'te milyonlarca kişiyi yoksulluktan kurtarmak için gösterdiği çabalardan dolayı "yoksulların bankacısı" unvanını aldı.
Muhammed Yunus, ülkesindeki çok yoksullara, özellikle kadınlara, küçük işletmeler kurabilmeleri için teminatsız krediler veren Grameen Bankası'nı 1976'da kurdu. Bunu yaparken mikrokredi kavramını ortaya atan Yunus, tüm dünyada hızla yayılan bir sistemin de öncüsü oldu.
Ülkesinde bir üniversitede ekonomi bölümü başkanı olan Yunus, Bangladeş'in açlığın pençesine düşmesiyle 1974'te yoksulluğa çözüm bulabilmek için köylerde çalışmalara başladı.
Yunus, ilk görüştüğü yoksullardan Safiye Begüm'ün bambu tabure yaparak sattığını, tabure yapacak bambuyu satın alacak parası olmadığı için aracıdan borç malzeme aldığını, yaptığı tabureleri ise her akşam bu yüzden satmak zorunda olduğunu ve bütün bu işten sadece 2 cent kazandığını öğrendi.
Begüm'ün borç para bulup, kendi malzemesini alabilirse daha fazla kazanacağını ve bunun için gerekli miktarın sadece 22 cent olduğunu hesaplayan Yunus, bulunduğu köyde öğrencileriyle yaptığı araştırmalar sonunda borç alan 42 kişiyi tespit etti.
Yunus, toplam borç miktarının 27 dolardan daha az olduğunu hesaplayınca "En az 42 ailenin çektiği yoksulluk sadece 27 dolar yüzünden mi" diyerek, öncelikle kendisi kredi vermeye başladı.
Daha sonra 1976'da kurduğu Greeman Bankası ile 42 kişiye borç verilen 27 dolardan 6 milyondan fazla kişiye verilen milyarlarca dolara gelindi.
Greeman Bankası'ndan 1997'de Greeman Vakfı da doğdu. 22 ülkede 52 ortağı bulunan vakıf, Asya, Afrika, Amerika ve Orta Doğu'da 11 milyon dolayında kişiye yardım ediyor.