Yurtdışında oy verme işlemi başladı

Türkiye'de 7 Haziran yapılacak milletvekili genel seçimleri, başta Almanya olmak üzere yurtdışındaki Türk temsilciliklerinde bugün başladı. 1 milyon 400 bin seçmenin 13 konsolosluk bölgesinde, 8 ile 31 Mayıs tarihleri arasında oy vereceği seçimler için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için gümrükler ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri bugün başladı.. Yurtdışındaki seçmenin 8 ile 31 Mayıs tarihleri arasında sorun yaşamadan oyunu kullanabilmesi için, Almanya'daki 13 konsolosluk bölgesinde hazırlıklar tamamlandı.

ALMAN BASINI: ERDOĞAN'IN ZİYARETİ İLLEGAL SEÇİM KAMPANYASI

Bu arada, Türkiye'de seçim kampanyalarına paralel şekilde mitingler düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışında seçimlerin başlamasıyla birlikte, 10 Mayıs'ta Almanya ve Belçika'ya geliyor.

Alman Der Spiegel dergisi online sayfasında konuyu "Türk seçim kampanyası: Erdoğan tekrar Almanya'ya geliyor" başlığıyla verdi. Dergi, "Türkiye Cumhurbaşkanı Pazar günü Karlsruhe'de taraftarlarına hitap edecek. Eleştirmenler ziyareti illegal seçim kampanyası olarak görüyor, konuyu yargıya taşımak istiyor." dedi.

1 MİLYON 400 BİN SEÇMEN 13 BÖLGEDE OY KULLANACAK

Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, yurtdışı temsilciliklerinde bugün başlayacak seçimlerle ilgili Köln ve Almanya genelinde yapılan düzenlemeleri bir basın toplantısıyla tanıttı. Toplantıya AK Parti, CHP, MHP, HDP ve Milli İttifak – SP partilerinden temsilciler de katılarak seçim güvenliği için yapılacak ortak çalışmayı konuştu.

Geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Almanya'daki yedi bölgede kurulan sandıklarda, dört gün içinde, randevu sistemiyle oy kullandırıldığını hatırlatan Başkonsolos, seçimlerin bu yıl 24 gün boyunca, 13 bölge gerçekleşeceğini bildirerek, bu şekilde, geçen yıl yüzde-8-9'larda kalan oy kullanma oranını arttırmanın hedeflendiğini kaydetti.

Engin, oy verme işlemlerinin sabah 10:00 ile 19:00 arasındaki 9 saat zarfında, hafta sonları ve tatil günleri de dahil, her gün yapılacağını aktardı. Almanya'da yaklaşık 1 milyon 400 bin Türk seçmenin olduğunu hatırlatan Başkonsolos Engin, "Bunun 128 bin 275'i Köln bölgemizde." dedi.

"OYUNUZU SON GÜNLERE BIRAKMADAN, HAFTA İÇİ KULLANIN"

Köln'ün Kuzey Ren Vestfalya'da en fazla seçmene sahip bölge olduğunu hatırlatan Başkonlos, "O yüzden vatandaşlarımıza vermek istediğim mesaj: Buradaki teknik ve lojistik altyapımızı da düşünerek, mümkün olduğunca hafta içlerinde, izin almak suretiyle, daha rahat şekilde oylarını kullanmalarıdır. Özellikle son haftaya bırakılmaması için siyasi partiler olarak sizler de tabanlarınıza teşviklerde bulunabilirsiniz. Saat 17:00 ile 19:00 arasında, iş çıkış saatlerinde oluşacak yoğunluk bilgisayar ve alt yapıyı zorlayacak nitelikte." dedi.

Hava şartlarını da göz önünde bulundurarak, kuyruğa girecek seçmenler için üstü tentelerle kapalı korumalı alanlar oluşturmaya gayret ettiklerini belirten Engin, gelen seçmenlerin önce, seçme hakkı olanları fiitreleyen bir Seçmen Kayıt Kontrol Merkezi'ne alınacağını aktardı.

Engin, "Burda vatandaşlarımızın Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadıkları ve ellerinde, oy kullanmalarına izin verecek T.C. kimlik numarası olan kimlik olup olmadığı tespit edilecek. Bu şartları taşıyanlar yan taraftaki oy, yani sandık merkezlerine alınacak. Hafta sonları yoğunluğun artacağından yola çıkarak iki tane daha fazla sandığı hizmete sunacağı.z" dedi.

SEÇMEN BAĞLI BULUNDUĞU KONSOLOSLUKTA OYUNU KULLANABİLECEK

Almanya'daki 13 seçim merkezinin 9'unun başkonsolosluklarda, dördünün başkonsoloslukların belirlediği yerlerde olacağını bildiren Engin, her seçmenin ancak, adres beyanını yaptığı, bağlı bulunduğu başkonsoslukta oy kullanabileceğini kaydetti. Engin, her akşam saat 19:00'da sırada bekleyenleri içeri alıp oylarını kullanana kadar bekleyeceklerini de kaydetti.

Seçmenler için ayrı bir kapı açıp, konsolosluk işlemleriyle seçim kapılarını ayırdıklarını gösteren Engin, "Seçim için gelen vatandaşlarımızı daha hızlı şekilde almayı öngörüyoruz. Bir temel güvenlik aramasından geçecekler." dedi.

Engin, yasa gereği, seçim kabinine cep telefonu ve benzeri kayıt cihatlarıyla girilemeyeceğini, kullandığı oyun fotoğrafını çektiği tespit edilenler hakkında tutanak tutularak YSK'ya bildirileceğini bildirdi.

Başkonsolos, oy kullanma alanında parti bayrak veya fileması bulundurmanın da yasak olduğuna dikkat çekti. Parti temsilcileri ise, sandık ve seçim güvenliği konusunda taleplerini dile getirdi, gönderecekleri sandık müşahitlerinin nöbetleşe görev yapacaklarını aktardı.

SANDIK VE OY GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?

Siyasi parti temsilcilerinden, seçim sandıklarının, vatandaşın kolayca oy verebileceği şekilde olmasını rica eden Başkonsolos Engin, her sandığa bir müşahit ayarlaması yapmalarını tavsiye etti. Seçim güvenliği hakkında bilgiler veren Engin, "200 civarında sandık kurulacak. Burada oylar alındıktan sonra Türkiye'de sayılma aşamasına kadar her noktada siyasi parti temsilcileri tarafından kontrol edilen bir zincirle götürülecekler. Günlük düzen şöyle işleyecek: Akşam oy kullanma işlemi bitince sandıklar kapatılacak ve tutulacak tutanakla birlikte o gün kullanılan oylar mühürlenecek. Ve Sandık Başkanı ile müşahitler birlikte, başkanı benim olduğum Saklama ve Ulaştırma Konmisyonu'na teslim edilecek. Komisyonda siyasi parti temsilcileri de var. Bunu hep birlikte üç kilidi olan, penceresi bulunmayan bir odaya götüreceğiz. Anahtarların biri bende, diğer ikisi kanunun öngördüğü şekilde isim seçme usulüyle parti temsilcilerinden belirlenecek. Her gün aynı işlem tekrar edilecek. Sabah boş oylar teslim edilecek. Akşam mühürlenmiş sandık oyları torbalara konup o odaya kapatılacak. Son gün bunların hepsi, Sandık Kurulu Başkanı da gelebilir, ama esas Saklama ve Ulaştırma Komisyonu tarafından, Türkiye'den sadece bu seçim için görevlendirilmiş THY uçağıyla, içinde siyasi parti ve YSK temsilcilerinin olduğu gruba, hepsinin görebileceği şekilde teslim edilecek. Bunlar aldıkları oyları Türkiye'de yine içinde parti temsilcilerinin olduğu Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edecek. Ve oylar siyasi parti temsilcileriyle birlikte sayım alanına girecek." dedi.

HDP'li temsilcinin, eksiklik görürlerse tutanağa geçirilmesini isteyeceklerini aktarması üzerine Engin, "Sizin itiraz etme hakkınız var. İtirazlarınızı bizim, YSK veya Yurdışı İlçe Seçim Kurulu'na aktarma görevimiz var." dedi.

Başkonsolos Engin, bazı parti temsilcilerinin, oyların muhafaza edileceği oda için kendi kilitlerini kendileri getirmeleri teklifini de kabul ederek, "Arkadaşlar herkes bir kilit getirsin o zaman. Böylece devleti kilit masrafından da kurtarmış olursunuz." diye espri yaptı. CİHAN
08 Mayıs 2015 11:20
DİĞER HABERLER