'Yurtdışındaki yetişmiş insan gücünün ülkemize dönüşü hızlandırılacak'

'Yurtdışındaki yetişmiş insan gücünün ülkemize dönüşü hızlandırılacak'
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak yeni yasa tasarısı ile yurtdışındaki yetişmiş insan gücünün ülkemize dönüşünün hızlandırılacağını ifade etti. Erdem, "Öncelikle üniversitelerde veya araştırma geliştirme merkezlerinde olmak üzere, yurtdışındaki yetişmiş insan gücünün uygun imkanlar sağlanarak ülkemize dönüşü hızlandırılması yeni bir politika olarak önümüze gelecek." dedi.

Dünyanın en seçkin üniversiteleri, akademisyenleri ve yükseköğretim sektörünün önde gelen temsilcilerini buluşturan 'EURIE- Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nin açılışı Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Yükseköğretim sektörünü dünyaya tanıtmak, Türkiye'yi bu sektörde bir cazibe halinde getirmek amacıyla Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen zirvede eğitim dünyasının gündemi, yeni eğitim modelleri gibi konular fuar süresince panellerle değerlendirilecek.

Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, yükseköğretimde okullaşma oranının 2002 yılında yüzde 14.65 iken, 2014-2015 eğitim yılında yüzde 40'lara yükseldiğini söyledi. Yükseköğretim kurulları ve süreciyle ilgili değişiklikler yapılacağını belirten Erdem, "Önümüzde ki süreçte öncelikli konularımızdan bir diğeri de yükseköğretim kurulları ve süreciyle ilgili yapacağımız değişiklikler olacaktır. Demokratik, özgürlükçü, evrensel değerlere uygun bir üniversite tasarımının yanı sıra ülkemizin uluslar arası öğrenci havuzundan aldığı payı artırması da önemli hedeflerimizden biri olacaktır. İlgili kurum kuruluş ve kişilerin görüş ve önerileri dikkate alınarak bakanlığımız tarafından hazırlanacak yeni yasa düzenlemesi önümüzdeki dönemde parlamentoya sunulması planlanmaktadır. Bu çalışmalar ışığında kamu, özel sektör ve yükseköğretimin temsil edildiği eğitim sisteminin talep ve arzı arasında bağlantı kuran ve bu çerçevede yükseköğretim politikaları ele alan bir yüksek öğretim planlama kurulu oluşturulacaktır. Kurulacak yeni üniversiteler, fakülteler için öğrenci ve öğretim elemanları sayısıyla fakültelerin doluluk oranları gibi objektif kuralları baz alan bir mekanizma gerçekleştirilecektir. Bölgesel ihtiyaçlar ile yetkinlik düzeyini dikkate alarak üniversitelerin ihtisaslaşması desteklenecektir." dedi.

Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü: "Özel üniversitelerin kurulmasına ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye'de, Türkiye'deki üniversitelerin yurtdışında faaliyet göstermelerine imkan verilecek. Yükseköğretim kurumları bünyesinde veya yükseköğretim kurumları ile işbirliği içinde bağımsız araştırma merkezlerinin kurulması için yeni destek mekanizmaları oluşturulacaktır. Üniversitelerin uluslar arası rekabet gücünün artırmak amacıyla daha fazla yabancı öğrenci kabul etmeleri ve öğretim elemanı istihdam edebilmelerinin önü açılacaktır. Öncelikle üniversitelerde veya araştırma geliştirme merkezlerinde olmak üzere yurtdışındaki yetişmiş insan gücünün uygun imkanlar sağlanarak ülkemize dönüşü hızlandırılması yeni bir politika olarak önümüze gelecek."

19 Şubat Cuma gününe kadar sürecek fuar, aralarında İtalya, Filipinler, Ürdün, Lübnan, Avustralya, Hollanda'dan üniversiteler, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, ABD, Avrupa ve Uzakdoğu'dan 200 üniversite standlarıyla ziyaretçileri karşılayacak. Zirve fuarı ve etkinliklerde Türkiye'yi 50'nin üzerinde devlet ve vakıf üniversitesi 'Study in Turkey' çatısı altında temsil edecek.
CİHAN
17 Şubat 2016 14:13
DİĞER HABERLER