Yürüyüş, bisiklete binme bahar yorgunluğuna iyi geliyor

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, uzun süren bahar yorgunluğunun başka kronik yorgunluk olmak üzere, depresyon kaygı bozukluklarına, demans gibi ciddi sorunlara neden olabileceği konusunda uyardı. Atasoyu bahar yorgunluğu için "Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır ve dinlenmiş duruma göre daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Özellikle aerobik tipte olan yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmelidir." dedi.

Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, bahar yorgunluğu ile ilgili vatandaşlara önerilerde bulundu. Bahar ile birlikte havada biriken negatif iyonların yorgunluğa ve depresyona neden olduğunu söyleyen Atasoyu, bahar yorgunluğundan korunmak için önlemler alınabileceğini aktardı. Bu önlemlerin başında enerjinin doğru kullanılmasının öğrenilmesi olduğunu belirten Atasoyu, şu ifadeleri kullandı: "Bu dönemde çalışma ve dinlenme periyotlarımızı ayarlamalıyız. Kısa ve sık dinlenme aralıkları yorgunluğun ortaya çıkmasını önleyebilir. Çalışırken vücut mekaniklerini doğru kullanarak kas ağrılarını engelleyebiliriz. Çalışma ortamının iyi havalandığından emin olmalıyız. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar vücudumuzda ekstra bir stres yaratır. Vücudun çok hafif düzeyde susuz kalmasının dahi metabolizmayı yavaşlatıyor. Günde en az 8-10 bardak su içilmesi ve kahve ile çayın mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekiyor."

DÜZENLİ EGZERSİZ İYİ GELİYOR

Düzenli egzersizin baharın neden olduğu yorgunluk ve depresyon hissini azaltacağını anlatan Atasoyu, "Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır ve dinlenmiş duruma göre daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşınımını sağlar. Özellikle aerobik tipte olan yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmelidir." dedi.

DAHA DİNÇ OLMAK İÇİN

Atasoyu, bahar aylarında dinç olmak için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti: Yeterli süre ve düzenli uyku uyuyun. Günlük 7-8 saat süre uyumak insanın kendisini iyi hissetmesini ve zihninin rahatlamasını sağlar.

Güzel bir uyku için akşam yemeğinde porsiyonları küçük tutun ve karbonhidrat tüketimi kısıtlayın, uyumadan en az üç saat öncesinde yemek yemekten sakının.

Uyandıktan sonra güneş ışığı altında yapacağınız basit hareketler kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bunun için uyandıktan hemen sonra yukarınızı kaldırıp birkaç kez derin nefes alın ve
vücudunu gerin bu hareketle duyularınızın uyanmasına yardımcı olur.

Vücuda doğal bir enerji veren sağlıklı bir kahvaltı yapmayı ve bol su içmeyi unutmayın.

Sabah 10-20 dakika süre ile açık havada hafif bir yürüyüş yapılması, vücudun enerjisini arttıracaktır.

Monotonluktan kurtulup bir hobi edinilmesi kişinin güne daha enerjik başlamasına yardımcı olacaktır.

VERİMLİLİĞİMİZ DÜŞÜNCE BİR MOLA VERMEKTEN KAÇMAYIN

Genel olarak sabah saatlerinde insan bedeninin enerji seviyesi yüksek olduğuna vurgu yapan Atasoyu, "Ancak kişilerin günlük yaşam ve çalışma programlarına göre daha aktif ve verimli oldukları saatler
farklılıklar gösterebilir. Belli bir konuya odaklanan insanların 90-120 dakika sonra verimlerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Yoğun çalışma sonrasında sıvı bir şeyler içmek (su, kahve, çay gibi) ve kısa
süreli hareket etmek için 15 dakika ara verilmesi yararlı olmaktadır." diye konuştu. Cihan CİHAN
22 Mart 2016 16:29
DİĞER HABERLER