Zarrab'ın bağışları deşifre olunca web sayfasını kapattılar

Zarrab'ın bağışları deşifre olunca web sayfasını kapattılar
Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu Togem-Der’in web sayfası kaldırıldı

19 Mayıs’da Reza Zarrab’ın kefalet dilekçesi ve ekleri hakim Richard Berman’a sunulmuş ve basına da yansımıştı. Bu 22 sayfalık dilekçede Zarrab mahkemeye ne kadar hayırsever bir işadamı olduğunu ispat ve kefalet talebinin kabulü ümidiyle Türkiye’de bağış yaptığı dernek ve kişi isimleri de vermişti.
 

 
Bu listede bağış verilmiş dernekler arasında en sık şekilde ise Togem-Der’in ismi geçtiği göze çarpmıştı. Zarrab tarafından bağış yapılan kurumlardan biri olarak gösterilen Togem-Der’e 17 Aralık ve sonrasında 2.5 milyon dolar civarında ‘bağış’ gönderdiği ortaya çıkmıştı. 2013 yılından itibaren Zarrab tarafından yapılan bağışların birçoğu sahip olduğu şirketler Volgam Gıda ve Royal Denizcilik aracılığıyla gerçekleşmiş. Yaklaşık iki yıllık sürede Zarrab, verdiği belgelere göre 150 kez Togem-Der’e para göndermiş.'
 

 
Ne var ki, Togem-Der’in kendi web sayfasında ise derneğe destek veren işadamları listesinde Zarrab’ın isminin olmadığı dikkat çekmişti. Togem-Der yaklaşık 200 destekçi ismi sıralamıştı web sayfasına ama bu derneğe milyonlarca dolar para ‘bağışladığını’ Amerikan mahkemesine listeleyerek sunan Reza Zarrab’ın ismini yazmamıştı.
 

 
 
Bu haber patlatıktan sonra Togem-Der’in web sayfasının apar topar kaldırıldığı görüldü.
 

 
Emine Erdoğan Kurucu
 


 
Zarrab’ın milyonlarca dolar verdiği Togem-Der’in kurucusu olarak Vatan Gazetesindeki 13 Aralık 2013 tarihli bir haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan sayılıyor. Togem-Der’in kendi websayfasında, kaldırılmadan önce, Emine Erdoğan kurucu olarak belirtiliyordu. Daha önce Emine Erdoğan’ın ismi Zarrab skandallarına karışmamışken böylece bizzat Zarrab tarafından New York mahkemesine Erdoğan ailesi tekrar karışmış oluyor.  
 
Başkanı Emine Erdoğan'ın Yengesi
 

 
Kurucusunun Emine Erdoğan olarak ifade edildiği derneğin başkanı ise Emine Erdoğan’ın yengesi olan Saadet Gülbaran. 26 Ekim 2010 yılında Togem-Der, Emine Erdoğan ve yengesi Saadet Gülbaran’ın anlatıldığı ‘İşte Emine Erdoğan’ın ailesi’ başlıklı bir yazıda bu ilişki de ortaya konuyor.
 
Ayrıca Egemen Bağış'ın eşi de dernekte 'asil üye' olarak sayılıyordu.
 

Zarrab’ın bağış yaptığı dernek olarak listelediği ve Togem-Der’in kendi websayfasında yer almayan bu bağışların soruşturmayı izleyen Preet Bharara’nın ofisinin haberinin olmaması imkansız olarak değerlendiriliyor.
 

Togem-Der Suskun

Togem-Der henüz bu bağışlarla ilgili bir açıklama yapmadı. merkezlerine ulaşmaya çalışan gazetecilerin soruların cevapsız bıraktı. Zarrab’ın bahsettiği gibi gönderdiğini söylediği milyonlarca dolar ile ilgili de bir yalanlama da yapmadı. Kısacası bu kadar büyük ve bizzat Amerikan mahkemelerine yansımış bu iddialara rağmen Togem-Der açıklama yerine websitesini ortadan kaldırdığı görülüyor. Websitesinin yerine geri konup, konmayacağı veya konacaksa ne zaman geri konacağı henüz bilinmiyor.

İlhan Tanır/ Haberdar

23 Mayıs 2016 22:46
DİĞER HABERLER