Zaytung paylaşımlarından ceza alan Tutcalı'nın avukatı karara tepki gösterdi

Haber ve mizah sitesi Zaytung'nda 2013 yılı 10 Kasım Atatürk'ü anma törenleri sırasında bir vatandaşa 'Gavat' diyen dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile ilgili haberleri retweetleyen Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Meral Tutcalı'nın bir yıl hapis cezasına mahkum edilmesine avukatı Remzi Ümit Atay tepki gösterdi. Atay, yaptığı açıklamada, "Bu kararla hem hukukun temel kavramları hiçe sayılmış hem de baskıcı politikalarla, sosyal medya kullanıcıları sindirilmeye çalışılmıştır. Hukuka aykırı karara karşı tüm hukuk yollarına başvurarak müvekkilimizin haklarını sonuna kadar savunacağız." dedi.

Hüseyin Avni Coş'un bir vatandaşa 'gavat' demesi üzerine yurt genelinde tepkiler oluşmuş ve özellikle sosyal medyada yoğun eleştiri ve hicivlerin yer aldığını belirten Atay, olaylar sırasında müvekkili Meral Tutcalı'nın da özellikle Zaytung'da bu haberleri retweetlediğini kaydetti. Bunun üzerine Adana Cumhuriyet Savcılığı'na başvuran Coş'un şikâyetini değerlendiren savcılığın olayı araştırılmak üzere Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Bürosu'na gönderdiğini hatırlatan Av. Atay, "Siber Suçlar Büro Amirliği, Adana 8. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2014/105 D.İş sayılı kararına binaen müvekkilim Meral Tutcalı'nın evinde 08.01.2014 tarihinde arama yaparak kendisinin ve babasının bilgisayarlarına el konulmuştur. Bu yasaya aykırı arama ve el koyma kararına karşı 15.01.2014'te itiraz ettik. İtirazımız Adana 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2014/24 D.İş sayılı kararı ile ve 'itiraza konu kararda usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı' gerekçesi ile reddedildi." diye konuştu.

Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın 03.02.2014 tarihli iddianamesi ile sanığın TCK 125/3.a 53/1,54/1 maddeleri ile cezalandırılması istemi ile Adana 22.Asliye Ceza mahkemesinde dava açıldığını dile getiren Av. Atay şunları ifade etti: "Müvekkilim, usûl ve yasaya aykırı olarak TCK 125/3-a hükmünce önce 1 yıl hapis cezası verilmiş. TCK 125/4 hükmünce twitter ortamında alenen işlendiği anlaşılmakla 1/6 oranında artırılarak 1 yıl 2 ay hapis cezası çıkartılmış. Ceza iyi hal nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezasına indirilmiş. Sonra sanığın sabıkasız olması ve yeniden suç işlemeyeceği kanaati oluşması nedeniyle 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' karar verilmiştir."

Mahkeme kararının ulus ve esaslara aykırı olduğunu iddia eden Av. Remzi Ümit Atay, şu gerekçeleri ileri sürdü: "Twitter kişi bilgilerini ve IP adreslerini vermemektedir. 'Yasaya aykırı yollarla' kolluk tarafından elde edildiği söylenen delillerle müvekkilim mahkûm edilmiştir. Hukukta bilinen 'Hukuka aykırı olarak elde edilen delil kullanılamaz ve delil olabilme vasfını yitirir' ilkesi yada 'yasak ağacın yasak meyvesi' kuralı da çiğnenmiştir. Bu ceza son dönemde ülkemizin aydın ve muhalif kesimi üzerinde ve özellikle sosyal medya yoluyla duygu, düşünce ve eleştirilerini ileten kesim üzerinde anayasal hakların temel hak ve özgürlüklerin kullanımına vurulan bir darbe niteliğindedir. Son dönemde, başta Cumhurbaşkanı'na hakaret olmak üzere, çeşitli kamu yöneticilerine hakaret gerekçesi ile verilen tutuklama kararları ve özellikle en son Afyon Barosu'na kayıtlı Avukat Umut Kılıç'ın tutuklanması kararı da bu ve benzeri hukuka aykırı uygulamaların artarak devam edeceğini göstermektedir." CİHAN
22 Nisan 2015 19:01
DİĞER HABERLER