Zeybekci: Kurda bu seviyeler sanki en uygun yerler

Zeybekci: Kurda bu seviyeler sanki en uygun yerler
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kur ile ilgili rahatsızlığın aşırı dalgalanma ve oynak hal olduğuna işaret etti. Zeybekci, "Dünyada dalgalanma ve kur savaşları var, bu ortamda Türkiye dayanıklı, bilinçli, şuurlu olmalı, dalgalara kapılmamalı. Ben 'kur şu olmalı, bu olmalı' gibi bir beyanda bulunamam. Ama bu seviyeler sanki en uygun rakamlar ve en uygun yerler." dedi.

Zeybekci, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden Genç Türkiye Zirvesi'nde aşırı değerli TL'nin sakıncalarını da anlattı.

Zeybekci, "Kurlar ile ilgili, TL ile ilgili yanlış bir algılama var. Ekonomide aynı yerde bir film veya fotoğraf çeker gibi dondurma imkânınız olsa 1 TL, 1 dolara denk gelse memnun eder mi, gurur verir mi, öyle mi? Değil. Ekonomik bir üretime, varlığa, değere dayanmıyorsunuzdur. Aşırı değerli TL ne demektir? Sizin sıhhatiniz yerinde değildir, TL'ye aşırı talep vardır çünkü TL olarak dünyaya çok gelir veriyorsunuz demektir." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, şöyle devam etti:
,
"Yani burada dış finansmana gerek duyuyoruz; TL'den verdiğimiz reel faiz o denli çok ki, dünyada TL'ye talep o denli çok ki yabancı paralar Türkiye'ye geldiği, bozulduğu, faize döndüğü için böyle değerli bir TL doğuyor.

Tabii aşırı TL, üretim ve sanayinin belini kıran unsurlardan biridir. Bu ortamda hiçbir grup üretim yapmaya yanaşmaz. İthalat çok karlı hale gelir. Bunlar oldu. Türkiye'de pek çok sektör, fabrika ithalat yaptı. İthal ürünlere kendi markasını bastı. Şu muhakkak aşırı TL olursa Türkiye ithalat cenneti haline gelir. Türkiye'de turistler Antalya, Marmaris, Kapadokya yerine Yunan adalarına ve Almanya'ya gider, çünkü suni şekilde değerlenmiş bir parası vardır elinde. Bu para maksimum 4-5 sene aralıklarla balon yapar. 4-5 sene aralıklarla balon patlar.

Dünya, Avrupa Merkez Bankası Çin'e telkinlerde bulunuyor, 'aşırı değersiz Yuan'ın değerini arttır' diye. Çin Yuan'ın değerini bilerek aşağıda tutar. Ama 2014 sonunda dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi. Böyle giderse 2020'ye dek Çin dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefine emin adımlarla yürüyecek.

Google amcayı bilirsiniz. Ona sorun. Avrupa Merkez Bankası Başkanı 'Euro'nun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz' dedi. Bu, şifreler barındıran bir hedefti. 2014 ve 2015 başında doların değerlenmesi ile ilgili şifreler barındırıyordu. ABD Merkez Bankası'nın aksine Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeye gideceğinin şifrelerini verdi. Şu bilinmeli Türkiye bunlara rağmen en heyecan veren ülkelerindendir. Çin dünyanın en güçlü büyüyen ülkelerinden. Ama Çin, Türkiye gibi yeni nesil girişimcilere heyecan vermez, çünkü kamu ağırlığı olan bir ekonomidir."

ABD Doları'nın artışı ile ilgili risklere de değinen Ekonomi Bakanı, şunları kaydetti:

"ABD Doları değerlendi. ABD Doları satın alınarak ABD'ye gitti. Talep olduğunda dolar yukarı yönlü gitti. ABD'ye imkânlar gitti. Ama tüketimin sınırlı olduğu bir ABD'de üretimin artması ile ne olacak? Dünyaya satması gerekiyor. Ama dolar Euro'ya karşı yüzde 26 değerlendi. Yani ABD arabası Alman arabasına karşı yüzde 26 daha pahalı oldu. Hngi arabayı alırsınız? Tabii zevk ile ilgili ama parasal olarak Avrupa ürünleri daha uygun gelir. Onun için değerli dolar Amerikan markaları için devam ettirilebilir değildir."

Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ekonomide Avrupa ülkelerinin önemli bölümüne göre iyi durumda olduğuna temas etti.

En çok tenkit edilen cari açıkta dahi aşama alındığını belirten Zeybekci, "2014'te açıkta yüzde 30 iyileşme başarıldı. 2015 Ocak ayında 2014 Ocak ayına göre yüzde 60 iyileştirildi. Ama şu an Türkiye cari açık problemini yok sınıfına koydu." dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin bütçe açıklarının yüzde 1,2 olduğunu, bu anlamda AB ortalamasının yüzde 3'e denk geldiğini açıkladı. Borçların milli gelire oranının gerilediğinden söz etti.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden Genç Türkiye Zirvesi'nde ekonomiye dair soruları cevaplamasının ardından Nihat Zeybekci'ye plaket takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından Zeybekci, zirveden ayrıldı.
CİHAN
10 Nisan 2015 18:07
DİĞER HABERLER