Zeytinliği tarlaya dönüştüren Gıda Tarım Müdürlüğü'ne soruşturma

Antalya Kaş'ta zeytinlik alanını tarlaya dönüştürdüğü gerekçesiyle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne soruşturma açıldı. Soruşturma sonucunda, ilgili personele disiplin işlemi uygulanırken söz konusu alan yeniden zeytinlik olarak kabul edildi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Çetin Osman Budak, ranta dikkat çekti.

Kaş Çukurbağ Yarımadası'ndaki zeytinlik alanın niteliğinin bir günde ve yetkisiz şekilde 'tarlaya' dönüştürülerek, betonlaştırılmaya çalışıldığını iddia eden CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, konuyla ilgili soru önergesi vermişti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de nitelik değişiminin iptal edildiğini ve soruşturma açıldığını açıkladı. Tarım arazilerinin korunmasına yönelik olarak önemli çalışmalar yaptıklarını, '5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu' ile de tarım arazilerinin zarar görmesinin hedeflendiğini kaydeden Bakan Çelik, Kaş'taki zeytinlik alanla ilgili İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yetkisi olmayan bir konuda karar verdiğini, bu nedenle de soruşturma açıldığını bildirdi.

İl müdürlüğünün yetkisinde olan bir konuda ilçe müdürlüğünün işlem yapamayacağını belirten Faruk Çelik, şunları kaydetti: "Antalya Kaş ilçesi merkez mahallesinde bulunan 46 ada 48 nolu parselin cins değişikliği için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yürütülen işlemlerle ilgili olarak Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sonucu ilgili personele disiplin işlemi uygulanmış, cins değişikliği işleminin iptali için Kadastro Bölge Müdürlüğü'ne müracaat edilerek tapunun beyanlar hanesine cins değişikliği uygun görüş yazısının iptal edildiğine yönelik şerh koydurulmuş ve arazinin yeniden zeytinli tarla vasfına dönüştürülmesi için ilgili mahkeme de dava açılmıştır."

CHP'Lİ BUDAK: BAKANIN CEVABI RANTIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ORTAYA KOYDU

Kaş'ın Türkiye'nin ön özel sahillerinden biri olduğunu vurgulayan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Bakan Çelik'in cevabının ilçedeki rant baskısının büyüklüğünü ortaya koyduğunu ifade etti. Budak, "Kaş ile ilgili ciddi bir rant baskısı ve talan çabası var. Bir bürokratın, zeytinlik alanı bir günde, hem de yetkisiz şekilde tarlaya dönüştüren karara imza atması, bunun somut bir örneğidir. Bu usulsüz karar alınıncaya kadar yapılan girişimler, baskılar, organize işler var. Bunları da biliyoruz. Bu usulsüzlükler gündeme gelmeseydi, Kaş ağır bir talana uğrayacaktı. Ancak talan baskısının tamamen ortadan kalktığını da söylemek mümkün değil." diye konuştu.

KAŞ BETONLAŞTIRILIYOR MU?

Kaş'ı betonlaştıracak bir takım planların olduğunu, bakanlıktan da onay beklendiğini ileri süren CHP'li vekil, açıklamasını şöyle tamamladı: "Kaş Belediyesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin özel çevre koruma bölgesi ve doğal SİT alanının bir bölümünü de içine alacak şekilde plan değiştirme çabası var. İki belediye, 'turizm yapıları daha az betonlaşmaya yol açar' gibi bir gerekçeyle Kaş'ı betonlaştıracak bir plan yaptılar ve bakanlıktan onay bekliyorlar. Türkiye'nin 'slow city' yani sakin şehir özelliğine sahip turizm merkezlerinden biri olan Kaş'ın bu özelliğini kaybetmesine yol açacak her türlü girişime, plan değişimine şiddetle karşı çıkacağız. Kaş'ın tahrip edilmesine, talan edilmesine seyirci kalmayacağız."
CİHAN
11 Ocak 2016 14:50
DİĞER HABERLER