Zika virüsü, sağlık bakanlarını harekete geçirdi

Vaka sayısındaki artışa bağlı olarak Güney Amerika ülkelerinde paniğe sebep olan Zika vürüsü bölgeyi harekete geçirdi. Mercosul'a üye beş ülkenin sağlık bakanları, Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarısı üzerine acil toplanma kararı aldı. Gelecek hafta bir araya gelecek bakanlar, hızla yayılan virüsle mücadele için ortak bir eylem planı üzerinde çalışacak.

İlk kez 40 sene önce Uganda'da tespit edilen virüs, hamilelik döneminde ve sivrisinek yoluyla bulaşıyor. Mikrosefali (küçük kafalılık) olarak adlandırılan Afrika kökenli virüs, bebeğin kafatası gelişimini engelliyor ve bebekte zeka geriliği oluşuyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtileri bulunan hastalığın henüz özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Brezilya'da mikrosefalı olarak doğan bebek sayısı 4 bini aşarken hastalığın belirtilerinin az olmasından dolayı ülke geleninde ne kadar insana bulaştığı henüz net olarak bilinemiyor. Tespit edilmiş vakalar arasında Zika virüsü en çok Brezilya'nın Pernambuco eyaletinde görüldü. Virüsün yayılma oranın yüzde 33 olduğu eyalette, hükümet yetkilileri geçtiğimiz Eylül ayında acil durum ilan etti. Bölgedeki hastanelere akın eden hamile ve yeni doğmuş bebeklerini taşıyan anneler yüzlerce metrelik kuyruk oluşturdu.

Virüsün oluşturduğu panik havası bölge ülkeleri içinde en çok Brezilya'da hissedildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda durumun ciddiyeti vurgulanırken sahaya inen belediyeler, ordunun da yardımıyla salgının tespiti için kapı kapı dolaşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın teşvikiyle harekete geçen çok sayıda bilim insanı virüse karşı aşı geliştirmek için çalışmalara başladı. Ancak uygun aşının bulunmasının 10 yılı bulabileceği ifade ediliyor. El Salvador'da ise Sağlık Bakanlığı 2 yıl boyunca hamile kalınmamasını önerdi. T.C Sağlık Bakanlığı ise özellikle Güney Amerika bölgesine seyahat edecek vatandaşları ve gebeleri uyardı.

Basının yoğun ilgisi üzerine dünya ülkeleri de konuyu gündeme taşıdı. Birçok ülkede hamile kadınlara risk altındaki ülkelere seyahat etmemeleri öneriliyor. Ayrıca insanlara uzun ve kalın giyinmeleri konusunda da öneriler veriliyor. Amerikan Sağlık Örgütü, virüsün Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde etkili olabileceğini bildirdi.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, bu hastalıkla ilgili 8 ülkeye yönelik duyurduğu seyahat uyarısını 14 ülkeye çıkardı. Güney Amerika'ya seyahat eden 3 İngiliz kadında da aynı virüse rastlandı. Uzmanlar, Mirosefali olarak adlandırılan vakanın, Chilungunya ateşi ve dang ateşi gibi hastalıkları da tetiklediğini ifade ediyor.

Bölgede görev yapan doktorlar, daha önce münferit vakalar olarak görülen virüsün ilk kez bu yıl salgın şeklinde görüldüğünü ifade ediyor. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada virüsün görülme oranının son 5 yılda 30 kat arttığını ve tüm dünya için risk oluşturduğu ifade edildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, virüse karşı ortak bir mücadele verilmesi gerektiği ve bu konuda herkesle işbirliğine açık oldukları mesajını verdi. CİHAN
28 Ocak 2016 14:49
DİĞER HABERLER