Zimbabve Parlamentosu Madenler ve Enerji Portföy Komitesi, üst düzey meclis üyelerine kayıp 15 milyar Dolar değerindeki elmas gelirlerini sordu.
Yerel medyada yer alan raporlara göre, eski Devlet Başkanı Robert Mugabe, 2015 yılındaki açıklamasında, başkent Harare’ye dört saat mesafedeki Marange madeninden 15 milyar Dolarlık elmas kaçırıldığını ifade etmişti. Tozlu sahasıyla meşhur madende 2008’de kanlı askeri baskın gerçekleşmişti.
Zimbabve’nin özel gazetesi NewsDay’in haberine göre, bağımsız milletvekili Temba Mliswa’nın başkanlık ettiği Maden ve Enerji Komitesi, dönemin devlet Güvenlik bakanı ve halihazırda Devlet Başkan Yardımcısı olan Kembo Mohadi, Maliye Bakanı Patrick Chinamasa ve eski Polis şefi Augustine Chihuri’yi sorguya çağırdı.
Gazetenin haberine göre Zimbabve’nin görevdeki Polis Şefi General Godwin Matanga, İçişleri Bakanlığı Sekreteri Melusi Matshiya ve Savunma Bakanlığı Sekreteri Martin Rushwaya’da parlamento komisyonuna çağrılan isimler arasında.
Zimbabve’nin resmi gazetesi Herald’ın haberine göre ise, eski Savunma Bakanı Sydney Sekeramayi, eski Devlet Başkanlığı İşleri Bakanı Didymus Mutase de hesap veren kişilerden.
Zimbabve’nin online haber portal NewZimbabwe.com’a göre Mugabe’nin de komisyona hesap vermesi bekleniyordu.
Komisyon başkanı Mliswa, öte yandan, bir çok önemli ismin Portföy Komite’sine çağrılmalarının suçlu oldukları anlamına gelmediğini ifade etti. Mliswa, “Biz her çağırdığımız devlet görevlisinin elmas çaldığını iddia etmiyoruz. Bu isimlerin kaçak elmas ticareti konusunda ne bildiklerini öğrenmeye çalışıyoruz.” dedi.
Zimbabve kaçak elmasların peşine düşerken, yerel gazeteci Nelson Banya Zimfact’ta yayınlanan yazısında, media, siyasiler ve sivil toplumun konuştuğu Mugabe’nin 15 milyar Dolar iddiasının çok abartılı olduğunu söyledi. Zimbabwe’nin yılda 40 milyon karat elmas ürettiğini, 15 milyar Dolarlık kaçak elmas ticaretinin pek mümkün olmadığını belirtti.
94 yaşındaki Robert Mugabe, Zimbabve’yi 1980’den 2017’ye kadar yönetti. Geçtiğimiz Kasım ayında kansız bir darbe ile istifaya zorlanan Mugabe’nin yerine, daha önce görevden aldığı Emmerson Mnangagwa getirildi.