"Ziyaret 1 Kasım seçiminde Erdoğan'a destek anlamına gelmemeli"

Alman siyasi partiler, Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretinin 1 Kasım'da yapılacak Genel Seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'ye destek formatına dönüşmemesi uyarısında bulundu.

Alman milletvekilleri, Merkel'e Türkiye'de muhalefet liderleriyle de görüşmesi çağrısında bulundu. Federal Meclis'te düzenlenen Türkiye özel oturumunda Merkel'in Ankara ziyareti ele alındı.

Alman Parlamentosu'nda Yeşiller Partisi'nin talebi doğrultusunda"Türkiye özel oturumu" gerçekleştirildi. Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anıldığı ve yakınlarının acılarının paylaşıldığı konuşmalarda Türk hükümetinden saldırının bütün yönleriyle aydınlatması talebinden bulunuldu. Almanya'da üç milyon Türk kökenli vatandaşın yaşadığını, Türkiye ile Almanya'nın akrabaların yaşadığı ülkeler olduğunu dile getiren Türk- Alman Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering (SPD), Türkiye'de güvenlik, demokrasi ve basın özgürlüğünün sınırlandırılması alanlarında ciddi endişelerin yaşandığını paylaştı.

Michelle Müntefering, "Geçmiş 15 yılda Türkiye'de çok güzel şeyler oldu, ama bugün çok derin ayrışmalar var. Dünyanın en önemli ödüllerinden birisi olan Nobel kimya ödülünü Aziz Sancar aldı. İnsanlar internet ortamında tebrik etme yerine Kürt kimliği üzerine tartışma yaptı. Bu Türkiye'de toplumun ne kadar ayrıştığına canlı bir örnek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm sürecini kendi başlattı bugün ise bunun hakkında birşey duymak istemiyor. 7 Haziran'da başkanlık sistemi için meşruiyeti sağlayamayan Erdoğan, hala gücü kendinde toplamaya çalışıyor. " dedi.

Türkiye'de Suruç ve Diyarbakır ile birlikte şiddetin tırmandığını söyleyen Müntefering, PKK'nın terör eylemlerine başladığını söyledi. PKK'nın terör eylemleriyle ilgisi olmayan Kürtlerin baskı gördüğünü savunan SPD'li Müntefering "Bu kimin işine yarıyor. Bunun cevabını şuan vermek zor ama bir şey var ki bunun acısını aileler yaşıyor." ifadelerini kullandı. Türkiye ile mülteci krizini göz hizasında konuşulmasını isteyen Müntefering "Acaba Türkiye'de doğru muhatap kim? Erdoğan mı? . Oysa Anayasa gereği Erdoğan tarafsız olmasını gerekiyor." dedi.

Şuan Türkiye'deki hükümet ve Erdoğan ile diyalog kurulabileceğini fakat iki tarafı bağlayacak kararlar alınmaması konusunda uyaran Müntefering "1 Kasım öncesi seçim malzemesi olacak durumlardan kaçınmalıyız. Söz konusu olan Türkiye'nin geleceği ve bu 1 Kasım'da Türklerin elinde" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ULUSLARARASI TOPLUMUN PARÇASI OLARAK KALMALI

İktidar Partisi CDU/CSU grubu adına konuşan Röderich Kiesewetter, Türk toplumun çok parçalandığını ve seçim sarmalına girdiğini söyledi. Kiesewetter, 7 Haziran'da Türk halkının koalisyon talebinde bulunduğunu fakat bunun gerçekleşmediğini kaydetti. Türkiye'de iç barışın sağlanması gerektiğini söyleyen Muhafazakâr politikacı, Erdoğan iktidarında Türkiye'nin AB içindeki rolünü ve sorumluluğunu üstlenemediğini kaydetti.

Türkiye'de 1 Kasım'da yaşanacak seçim öncesi Erdoğan'ın isteklerini birebir uygulamama talebinde bulunduğunu söyleyen Kiesewetter, Türkiye'nin güvenli ülke ilan edilmesi durumunda bunun Erdoğan yönetimi tarafından ülkedeki insan haklarını zehirlememesi gerektiği uyarısında bulundu. Vize serbestliğinin ülkedeki muhaliflerin ülkeden kaçmasına sebep olacağı iddiasında bulunan Kiesewetter, Erdoğan'ın bu sayede ülkede çoğulculuğu bitirebileceğini ileri sürdü.

Kiesewetter, iç politikada sıkıntılara rağmen Türkiye'nin uluslararası toplumun parçası olarak kalması gerektiğini söyledi. Pazar günü Merkel'in Erdoğan'a önemli teklifler yapmamasını isteyen Roderich Kiesewetter, Almanya'nın 1 Kasım seçim sonuçlarını beklemesi gerektiğini dile getirdi.

MERKEL, SADECE ERDOĞAN İLE DEĞİL MUHALEFET İLE DE GÖRÜŞMELİ

Yeşiller Federal Milletvekili Claudia Roth, Merkel'in Pazar günü yapacağı ziyaretin AKP ve Erdoğan'a seçim öncesi destek anlamına gelebileceğini bu nedenle Merkel'in mülteci krizi nedeniyle Erdoğan'a taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. Roth, Merkel'in Ankara'da muhalefet partileriyle de görüşmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de gazetecilere baskı uygulandığını söyleyen Yeşillerli Roth Merkel, Erdoğan'ın propagandasına inanmamalı." dedi.

ÖZDEMİR: MERKEL, CHP VE HDP YÖNETİCİLERİYLE DE BİR ARAYA GELMELİ

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Türkiye'de demokrasi ve hukuk devletinin adım adım yok edildiğini ve otokrasiye bir gidi olduğunu ifade ederek, Eğer Merkel, böyle bir zamanda Türkiye'ye gidiyorsa bunu dile getirmeli" dedi.

Özdemir, "Keşke Merkel, 1 Kasım'ı bekleseydi ve sandıktan çıkan yeni hükümetle muhatap olsaydı daha iyi olurdu. Türkiye'deki Merkel'in muhatap Erdoğan değil, başbakandır. Anayasa gereği cumhurbaşkanı toplumu birleştiren ve partiler üstü sorumluluğu olması gerekiyor ama bu Türkiye'de böyle değil. Türkiye'de cumhurbaşkanı parti başkanı gibi hareket ediyor. Almanya Başbakanı Merkel, Türk Anayasası'na aykırı uygulamalara dahil olmamalıdır" dedi.
Başbakan Merkel'in CHP ve HDP yöneticileriyle de bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, Merkel'i seçim öncesi Erdoğan'ın elini güçlendirmemesi konusunda uyardı. Sol Partili milletvekilleri de yaptığı konuşmada Merkel'i Erdoğan'a destek vermemesi konusunda uyardı.

CİHAN
14 Ekim 2015 21:05
DİĞER HABERLER