Berlin-Ankara hattında yaşanan ‘İncirlik Üssü’nü Alman vekillerin ziyareti’ krizi, ip çekme yarışına döndü. Erdoğan’ın Varşova’da görüştüğü Merkel’e bir kez daha ret cevabı vermesi üzerine Alman vekiller, Türkiye’deki askerlerinin geri çekilmesini gündeme getirdi.
Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman birliklerini ziyaretine Türkiye’nin izin vermemesinin yol açtığı kriz devam ediyor. Dün açıklama yapan Alman milletvekilleri, Türkiye’nin İncirlik’i ziyaretlerine izin vermemesi halinde üsteki Alman askerlerinin geri dönmesi gerektiğini söyledi. ARD’ye konuşan Yeşilleri Partisi lideri Cem Özdemir, “Askerleri gönderen milletvekilleri olarak, onların nerede, nasıl olduklarını bilmemiz ve onlarla konuşabilmemiz gerekiyor. Eğer Türkiye’de yapmamız mümkün değilse, o zaman askerlerimizin Almanya’ya geri gelmesi lazım.” ifadelerini kullandı. İncirlik’te, NATO’nun IŞİD’e karşı operasyonlarında görevli 250 Alman askeri bulunuyor.
Konu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Varşova’da önceki gün yaptıkları görüşmede de gündeme gelmişti. Merkel, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, Alman vekillerin İncirlik Üssü’nde görev yapan Alman personeli ziyaret etme talebinin de konuşulduğunu ancak bu sorunun aşılamadığını söylemişti. Türk kaynakları da Erdoğan’ın Alman lidere İncirlik’in ‘şov ya da reklam yeri olmadığı’ cevabını verdiğini bildirmişti. Alman vekiller ise geçen hafta, kendilerine üssü ziyaret izni verilmemesi halinde NATO misyonu kapsamında Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için konuşlandırılması düşünülen AWACS keşif uçaklarını veto etme tehdidinde bulunmuştu. Vekiller, 15-17 Eylül tarihlerinde üsteki Alman askerlerini ziyaret etmek üzere yeni heyet oluşturma kararı almıştı.
‘Erdoğan sorumluluğu alıyor’
Tagesspiegel gazetesine konuşan hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer de “Bu hareketiyle Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman birliklerinin geri çekilmesi sorumluluğunu alıyor.” dedi.
Alman Parlamentosu, 2 Haziran’da kabul ettiği bir karar tasarısıyla 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanımış ve Ankara’nın büyük tepkisini çekmişti. Daha sonra, içinde Alman vekillerin de olduğu bir heyetin İncirlik’i ziyaret etme talebine Türk hükümeti, heyetin ‘siyasi’ olmasını gerekçe göstererek izin vermemiş, Alman Savunma Bakanı’nın üssü ziyareti de krizi sona erdirememişti. Almanya, vekillere çıkartılan engeli soykırım kararına yönelik bir yaptırım olarak değerlendirmişti..