Zonguldak'ın çöpü 3 bin hanenin evini aydınlatıyor

Zonguldak'ın çöpünden 3 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Merkez ilçeye bağlı Sapça köyü Sofular mevkiindeki Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi bünyesinde kurulan Zonguldak Biyokütle Tesisi sayesinde çöpün içindeki metan gazından elde edilen saatte 2,5 megavatlık elektrik, yaklaşık 10 bin nüfusu aydınlatıyor.

Tesis tanıtım törenine, Zonguldak Belediye Başkanı, Zonguldak Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği(ZONÇEB) Başkanı Muharrem Akdemir, AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır, ilçe ve belde belediye başkanları, meclis üyeleri katıldı.

Zonguldak Belediye Başkanı Akdemir, bölgede ilk tesisin kendilerine nasip olduğunu belirterek, "Ekonomik olarak Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. İçinde bulunduğumuz bu enerji piyasasının sıkıntılarını giderme adına Saltukova ve Çaycuma'ya elektrik verebilecek bir kapasitede bir tesis. Ümit ediyorum ki, gazımız biraz daha fazlalaştığında üçüncü ünite kurulacak ve ZONÇEB'e katkı daha da fazla olacak. Belediyemizin yükü tamamen azalmış olacak. Bu sıkıntılar bize yük bindiriyordu, bunu azalttık. İnşallah bir yıl içerisinde de bu yük tamamen ortadan kalkacak. 30 Haziran 2014'de ihalesi yapıldı, bir yıl sonra geçen ay teslim aldık. Zonguldakımıza hayırlı olsun. Hem çevresel hem de ekonomik yönden çok büyük katkı sağlayacak." diye konuştu.

Tesis hakkında bilgi veren Genel Müdür Halim Dugan, bu tesis sayesinde hem çöpten gelir elde edildiğini hem de çöplüğüm çevreye zararlarını en asgari düzeye çekildiğini kaydetti. Dugan, "Organik malzemeler, evsel atıklarda yüzde 50 içerik var. Bunlar oksijensiz ortamda metan gazı oluşturuyor. Saatte bin 500 metreküp bu sahadan metan gazı çıkıyor. Biz bu metan gazlarını sahanın içinde 3 aydır çalışma yaparak ana kolektörde topladık. Ve bu motorları getirdik. Toplama merkezini de burada yaptık. Bu metan gazını oluşturup elektriği ürettiğimiz için 3-4 tane temel başlık var. Birincisi, çevreye faydalı bir iş, metan gazı atmosfere yayılmıyor. İkincisi enerji Türkiye'nin ciddi bir açığı. Cari açığı azaltan bir etki sağlıyoruz ülkemize. Üçüncüsü belediyemiz bu konudan para kazanıyor. Dördüncüsü şirket olarak biz bu konudan para kazanıyoruz. İstihdama ciddi bir katkımız var." dedi.

Tesisin faaliyeti hakkında gazetecilerin sorusunu cevaplandıran Dugan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çöp sahasından 30 kanalla gazı topluyoruz. Bu motorlar vasıtasıyla emiliyor, vakumla çekerek motorlara gaz girdisi sağlıyoruz. Bu motorların her biri 1.2 megavat. Şu anda iki ünite var 2.4 megavat oluyor. Çalışır gücümüz bu. Bir ünite daha ilave ederek 3.6 megavata çıkmayı planlıyoruz. Bunun elektrikteki nüfus karşılığı 5 bin hane. 20 bin nüfusu aydınlatmayı planlıyoruz. Türkiye'de bu ciddi bir oran. Bunun kaynağını çöpten alıyoruz. Allah utandırmasın."

Daha sonra dua edilerek tesisin çalışma butonuna basıldı. CİHAN
29 Eylül 2015 16:05
DİĞER HABERLER