Almanya'da zorunlu askerliğin 1 Temmuz 2011'den itibaren kaldırılacağı açıklandı.
Deutsche Welle'nin haberine göre Alman ordusu tarihindeki en kapsamlı reform çerçevesinde, ordunun 240 binlik mevcudu da dörtte bir oranında azaltılarak 185 bine düşürülecek. Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bakanlar Kurulu çok geniş kapsamlı ve bence tarihî bir karar alarak, 1 Temmuz 2011'den itibaren askerlik zorunluluğunun kaldırılmasını onaylamıştır. Bu adımla bağlantılı olarak tabii ki başka adımlar da atılacaktır'' dedi. Bakan reformlar kapsamında diğer önlemlerin Ocak ya da Şubat ayında açıklanacağını kaydetti. Yeni reformlar, daha çok Savunma Bakanlığı'nın yapısıyla ilgili olacak. Orduya bağlı üslerin kapatılması konusunun ise yılın ikinci yarısında gündeme geleceği bildirildi.
GÖNÜLLÜLÜK HİZMETİ HERKESE AÇIK
Almanya'da askerlik hizmetini silah altında yapmak istemeyenler için mevcut sistemde sivil hizmet seçeneği bulunuyor. Zorunlu askerliğin kaldırılmasıyla ordu tamamen gönüllülere bel bağlamış oluyor. Savunma Bakanı zu Guttenberg, yılda 7 bin ila 15 bin gönüllünün orduya katılacağını tahmin ettiklerini belirtti. Aile Bakanı Kristina Schröder, yeni gönüllülük hizmetinin, kadın ve erkeklere, her yaş grubundan insanlara açık olacağını belirterek,''Yani örneğin 65 yaşın üstünde olup da 'Ülkem için yeniden altı ay hizmet etmek istiyorum' diyenlere de açık'' diye konuştu.
319 MİLYON EURO KAYNAK AYRILACAK
Alman ordusunun toplamda süreli ve profesyoneller olmak üzere 170 bin mevcuda ulaşması planlanıyor. Bu sayıya ne zaman ulaşılacağı ise belli değil. Çünkü ordu için 2014 yılına kadar öngörülen tasarruf tedbirleri yürürlükte kalacak. Savunma Bakanlığı, gönüllü hizmet için yılda 319 milyon Euro'luk kaynak ayıracak. Ancak bu kaynağın federal bütçede yeni bir delik açmaması gerekiyor. Bu nedenle yapılacak harcamalar, zorunlu askerliğin kaldırılması ile yapılacak tasarruftan karşılanacak. Zorunlu askerlik Anayasa'daki yerini koruyacak ve gerektiğinde tek bir yasa çıkarılarak yeniden yürürlüğe sokulabilecek.
EN ÖNEMLİ ETKİSİ YÜKSEKÖĞRENİMDE OLACAK
Askerlik zorunluluğunun kaldırılmasının önemli bir etkisi, yüksek öğrenim alanında olacak. Eyalet kültür bakanları konferansının hesaplamalarına göre askerlik zorunluluğunun kalkmasıyla 2011 yılında ek olarak 50 bin ila 60 bin genç yüksek öğrenime başlayacak. Eyaletler, bunun 900 milyon ile 1,5 milyar euro arasında ek masraf getireceğini tahmin ediyor. Aylardır tartışılan finansman konusunda varılan uzlaşmaya göre federal hükümet, eyaletlere yüksek öğrenim alanında ortaya çıkacak ek masrafların yarısını ödeyecek.