Zozani: HDP olarak bu yasanın çıkmaması için direneceğiz

ANKARA (CİHAN)- HDP Milletvekili Adil Zozani, HDP olarak iç güvenlik yasasına karşı direneceklerini bu yasanın bu haliyle bu parlamentodan geçmeyeceğini söyledi.

Yasanın açık ve net olarak, bir darbe yasası olduğunu ifade eden Zozani, "Bu yasa darbe yasasıdır, özel hâl, olağanüstü hâl uygulama zeminini hazırlayacak bir yasa tasarısıdır. Molotofla ilgili kimi korkutuyorsunuz Allah'ınızı severseniz? Bakın, bu yasadan en az zarar görecek grup HDP grubudur, bizim kitlemizdir çünkü biz buralara katbekat zulmü gerimizde bırakarak geldik, ateşte sınandık, ölümü ensemizde hissettik ama diz çökmedik, dimdik ayakta durduk, sizin gibi nice hükûmetleri tarihin çöp sepetine attık; biz var olduk. Ama bu yasa, artık sadece HDP'ye yönelik bir yasa değil, bizim tabanımıza yönelik bir yasa değil. Bu yasa çıktığında, evet, hiç kimse kendini Türkiye'de güvende hissetmeyecektir." diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 59. Birleşimi yoklama ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetirken, katip üyelikleri Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık yapıyor.

Başkanlığın Genel Kurula sunuşları tek tek ele alındı. Meclis araştırması açılmasına ilişkin üç önerge okunmaya başlandı. HDP Grubunun, IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerinin araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi görüşüldü. HDP Grubu önerisi kabul edilmedi. MHP Grubunun, bonzai ile mücadelenin araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi görüşüldü. MHP'nin önergesi oylandı. Önerge AK Partili vekillerinin hayır oyları üzerine reddedildi. Ardından CHP 19 Şubat 2015 tarihindeki kapalı oturum tutanaklarının açılması ile ilgili önerge verdi. Önerge üzerine HDP adına Adil Zozani söz aldı.

Bu önergenin lehinde olduklarını, çünkü o gün burada yaşanan vahşeti Türkiye kamuoyunun bir ibret vesikası olarak görmesini arzu ettiklerini belirten Zozani, "Türkiye kamuoyunun -kapalı oturumda- AK Parti iktidarının milletvekillerinin saldırgan yüzünü, saldırgan tutumunu görmesini arzu ediyoruz." dedi.

BU YASA, AÇIK VE NET OLARAK, BİR DARBE YASASIDIR

AK Parti iktidarının kendini güvenceye alan bir yasa tasarısı ve bu yasa tasarısını ille de Genel Kurula kabul ettireceği iddiasıyla burada zor kullanarak da geçirebileceğini düşündüğünü kaydeden Zozani, "Kapalı oturumda olan esasında bu. Türkiye kamuoyunun kapalı oturumda duymasında, bilmesinde beis olan hiçbir şey söz konusu değildir. Ama sizin açınızdan, grubunuz açısından Türkiye kamuoyunun bilmesinde beis olan şeylerin olduğu aşikâr. Türkiye kamuoyunun bu tutanaklar, bu görüntüler açıklandığı zaman göreceği nedir? Ak Parti iktidarının şiddet yüzü, şiddetini görecektir. Esasında, Türkiye'de Parlamento tarihi boyunca ilk defa uygulamalı bir tasarı Genel Kurulda görüşülüyor, uygulayarak görüşüyorsunuz. Biz de buna karşı çıkıyoruz." diye konuştu.

"Bu yasa çıktığında, sizin kravatlı olarak burada yaptığınız zulmü polis mislisiyle sokakta gerçekleştirecektir. Biz bunu biliyoruz." Diyen Zozani, "Kravatlı olarak burada yaptığınızın katbekat fazlasını polis sokakta gerçekleştirecektir. Size bağlı kolluk kuvvetleri bunu gerçekleştirecektir. Esasında buna emniyet teşkilatı dememek lazım. AKP devletinin özel koruma birliklerinin yapacağı şeyleri söylüyoruz. Bunun için karşıyız. Bunun için itirazlarımızı dile getiriyoruz. Başbakanı bir tarafa bırakalım, bugün Cumhurbaşkanı da Parlamentonun gündemine müdahale ediyor, 'Bu yasa öyle ama böyle geçecek.' diyor. Anayasa'nın hangi sayfasında, hangi maddesinde Cumhurbaşkanına böyle bir yetki verilmiş? Oysaki bizim de 'En azından bu zulme burada barikat kuramaz isek Cumhurbaşkanının önüne son karar merii olarak gittiğinde elini belki vicdanına koyar, bu antidemokratik darbe yasasını, olağanüstü hâl yasasını belki veto eder.' diye beklentimiz vardı. Oysaki boşuna beklentinin içerisine girmişiz. Kendisi meydanda, köy köy -neredeyse şehir şehir diyecektim, onu da geçmiş- dolaşıyor, Ak Parti'ye oy talep ediyor, Parlamentonun gündemine müdahale ediyor. E, vallahi, sayın milletvekilleri, buna karşı direnmek haktır, bilirsiniz, direnmek de bizim fıtratımızda vardır." Şeklinde konuştu.

HDP olarak bu yasaya karşı direneceklerini bu yasanın bu hâliyle bu Parlamentodan geçmeyeceğini ifade eden Zozani, "Onu açık ve net söylüyoruz. Bu yasa, açık ve net olarak, bir darbe yasasıdır, böyle, iç güvenlik, miç güvenlik yasası falan değildir. Bu yasa darbe yasasıdır, özel hâl, olağanüstü hâl uygulama zeminini hazırlayacak bir yasa tasarısıdır. Dolayısıyla, bizim bu yasaya karşı kendi tutumumuzu ortaya koymamız, bizim açımızdan da doğal bir haktır. Genel Başkanımız, salı günkü grup toplantısında açık açık ifade etti, elinizdeki malzemeyi aldı, dedi ki: Her yerde çıkıp söylüyorsunuz, bugün de İçişleri Bakanı televizyonlarda açıkladı. Efendim, bunlar molotofçu, efendim, bunlar bonzaici, o nedenle de karşı çıkıyorlar. Açık açık ifade etti, çağrı yaptı, dedi ki: Bonzaiyle, molotofla ilgili düzenlemeyi getirin, bir günde birlikte Parlamentodan geçirelim. Molotofla ilgili kimi korkutuyorsunuz Allah'ınızı severseniz? Bakın, bu yasadan en az zarar görecek grup HDP grubudur, bizim kitlemizdir çünkü biz buralara katbekat zulmü gerimizde bırakarak geldik, ateşte sınandık, ölümü ensemizde hissettik ama diz çökmedik, dimdik ayakta durduk, sizin gibi nice hükûmetleri tarihin çöp sepetine attık; biz var olduk.) Ama bu yasa, artık sadece HDP'ye yönelik bir yasa değil, bizim tabanımıza yönelik bir yasa değil. Bu yasa çıktığında, evet, hiç kimse kendini Türkiye'de güvende hissetmeyecektir." açıklamasında bulundu.

CİHAN
20 Şubat 2015 22:50
DİĞER HABERLER