6. Uluslararası Taş Sempozyumu

6. Uluslararası Taş Sempozyumu -Eski Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Öztürk: -Van Gölü Havzasında MÖ binli yıllarda, Urartularla başlayan uygarlıklar başta askeri ve dini mimariler olmak üzere birçok abide ortaya çıkarmış
ANTALYA (A.A) - Eski Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Şahabettin Öztürk, Van Gölü Havzasında MÖ binli yıllarda, Urartularla başlayan uygarlıkların başta askeri ve dini mimariler olmak üzere birçok abide ortaya çıkardığını söyledi.
     Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) tarafından Konyaaltı Belediyesi Hizmet Binasında Geleneksel ve modern mimaride uygulama, sorunlar, çözümler. öneriler başlaklı 6. Uluslararası Taş Sempozyumu gerçekleştirildi.
     Eski Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Başkanı Şahabettin Öztürk, burada yaptığı konuşmada,, Urartular döneminde kullanılan taşların volkanik bir bölge olduğu için başta bazalt taşı, Edremit traverteni, kireç taşı, kalker taşı ve andezit taşları olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
     Özellikle Anadolu mimarisinin gelişmesinde önemli rol oynayan Ahlatta andezit tüf taşının bolca kullanıldığını anlatan Öztürk, Bazalt taşını MÖ 900lü yıllarda başlayan ve 580li yıllarda bölgede hakimiyet kuran Urartular sıkça kullandı. Urartular, bazalt taşını özellikle dini yapılarında, kitabe olarak ve mimari öğe olarak kullanmışlar. Van Gölü Havzasında MÖ binli yıllarda, Urartularla başlayan uygarlıklar başta askeri ve dini mimariler olmak üzere birçok abide ortaya çıkarmış dedi.
     İlk örneklerini Vanın 35 kilometre kuzey batısında yer alan Urartu yapısı olan Ayanıs Kalesini gördüklerini anlatan Öztürk, Yapılan mimarilerde sütunların alt kısmında bazalt taşı kullanılmış, üst kısmında ise kil tabakası kullanılmıştır. Bu, bugün hala Vanın kırsal kesimlerinde de kullanılmaktadır. Vanın bazı kesimlerde 2 bin 500 yıllık gelenek hala devam etmektedir diye konuştu.
     Öztürk, yer altında sağlam olan bazalt taşının atmosfere açık bir ortama çıkarıldığında içindeki kılcal damarların çatlayarak yok olduğunu ifade etti. Urartu zamanında yapılan bazı kale taşlarının düz değil dışa doğru bombeli olmasının sebebinin ise taşların faaliyetini ve sanki yaşıyormuş gibi nefes alıp vermesini sağlamak olduğunu belirten Öztürk, Vanın güney doğusunda yer alan Urartu yapısı olan Çavuştepede Urartuların taş oymacılığı yaptıklarını söyledi.
     Van Kalesinde Urartular bazalt taşından istifade ettiğini vurgulayan Öztürk, kalenin üst kısımlarında ise Osmanlı mimari özelliklerinin olduğunu belirtti.
     Taş ocaklarından çıkarılan taşların kesilmesini doğru bulmayan Öztürk, Taşların daha sağlıklı olması için çivileme usulüyle çıkarılması gerekir. Mesela ahlat taşıyla ilgili 17 deney yaptık. Keserek çıkarılan bu taşlar çok başarılı olmuyor ve kesilirken suyla teması olduğunda taşın ısısı düşürülse bile, mimaride kullanıldığında bir süre sonra pul pul dökülüyor dedi.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
23 Kasım 2012 16:19
DİĞER HABERLER