Avrupa Birliği üyesi devletlerin hükümetleri, AB Komisyonu'nun Bulgaristan ve Romanya hakkında hazırladığı Ocak raporuna ilişkin değerlendirmelerini gönderdi. Bulgaristan'a, adalet reformlarında gözle görülür bir ilerleme kaydetmesi için siyasal kararlılığını güçlendirmesi ve birleştirmesi, savcılığın tarafsız analizi ve Yüksek Mahkeme Kurulu'nun bağımsızlığını garanti altına alması tavsiye ediliyor.
Yolsuzluklarla mücadeleye yönelik yasanın kabul edilmesini "acil öncelik" sayan bakanlara göre, "Bulgaristan, yargı sistemine siyasal etki yapıldığına ilişkin şüpheleri ortadan kaldırmalıdır." Ayrıca, yasama sürecinin de "acil hızlandırılması"ndan söz ediliyor.
ROMANYA'YA TEBRİK
Romanya, yolsuzluklarla mücadele konusunda istikrarlı ve geri dönüşümü olmayan bir biçimde Avrupa'nın mekanizmalarına yönelik hedefleri yerine getirme yolunda ilerliyor. Ortak Konular Konseyi, Romanya'nın sergilemiş olduğu devamlı ilerleme eğilimini, özellikle de yargı organlarının görkemli netice veren üst düzey yöneticilere yönelik yolsuzluklarla mücadelesini tebrik etti. Konseyin nihai kararlarında, Bükreş'teki yönetimin gücünü geri kalan tavsiyeleri uygulamaya yoğunlaştırması durumunda Romanya, "yakın gelecek" mekanizmasının bütün kriterlerini yerine getirme yoluna girmiş olacak.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Bulgaristan ve Romanya'nın birbirine bağlı olmadıklarını söylemiş ve Romanya'nın raporlarının daha erken sonlandırılabileceğini açıklamıştı. Gözlemleme süreci, Hollanda'nın veto uygulamasıyla Sofya ile Bükreş'in Schengen'e girmesini engellemişti. Günümüz itibariyle, Avrupa Birliği ülkelerinin hükümetleri, gözlemleme mekanizmasının her iki devlet için de uygun bir araç olduğunu düşünüyor.
Cihan CİHAN