Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye'ye gelen sığınmacıların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla baro olarak, Mülteciler Komisyonu kurduklarını ve yönergesinin hazırlandığını söyledi.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) üyeleri Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık'ı ziyaret etti. Dernek üyeleri, Melis Yıldırım, Gezgi Bozdağ ve Eser Güven çalışmaları hakkında bilgi verdi. Baro Başkanı Çıtırık da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Baro Başakanı Çıtırık, Türkiye'deki Suriyeli sayısının 2 milyonu aştığını, 4 yıldan bu yana 7-8 milyar dolar harcandığını belirtti. Çıtırık, "Mülteci sorununa dikkat çekmek amacıyla, 'ateşten kaçanlar' başlığı ile bir kitapçık hazırlığımız var. Kitap, İngilizce ve Türkçe olarak basıldıktan sonra tüm ülkelere göndereceğiz. Mültecilerin, Türkiye'deki hukuki statüleri ve ikamet koşulları hakkında bilgi sahibi olmadığı tespit edilmiştir. Bu ihtiyaca cevaben baromuz tarafından Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki statü ve haklarını düzenleyen geçici koruma yönetmeliğine ilişkin özet bilgiler ile Adana'da başvurabilecekleri resmi kurum ve hak temelli bazı sivil toplum kuruluşlarının adres ve telefon bilgileri bir broşür hazırlığını yapıyoruz." dedi.
Çıtırık, Türkiye'ye gelen sığınmacıların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla baro olarak, Mülteciler Komisyonu kurduklarını ve yönergesinin hazırlandığını bildirdi. Mülteci sorunu ile ilgili konularında etkin ve yetkin isimlerin katılımıyla bir konferans düzenleyeceklerini aktaran Çıtırık, kurumlarla da koordine içerisinde çalışma yapmak istediklerine sözlerine ekledi.
Baronun çalışmalarını takdirle karşıladıklarını söyleyen Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği yöneticisi Melis Yıldırım da yaptıkları saha çalışmasıyla ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Kendilerine ulaşan göçmen kadınların ve çocukların yaşadığı sorunları anlattı, bu alanda yapılmış istatistikleri dile getirdi. Göçmenlerin, hukuksal, ekonomik, sosyal ve eğitim sorunları bulunduğuna değindi. CİHAN