Ardahanda "Tehlike Altındaki Diller Enstitüsü" kurulacak

Ardahanda "Tehlike Altındaki Diller Enstitüsü" kurulacak -KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz: "Her dil bir yıldızdır, henüz yıldızlar gök taşı olmadan, düşmeden, onları resimleyelim. Onların varlıklarını gelecek nesillere, çocuklarımıza,
ARDAHAN (A.A) - Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan Üniversitesi bünyesinde "Tehlike Altındaki Diller Enstitüsü" kurmayı planladıklarını bildirdi.
     Aynı zamanda Ardahan Üniversitesi Rektörü olan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki genç nesillere bırakacakları en büyük eserlerden birinin Ardahanda kurmayı planladıkları "Tehlike Altındaki Diller Enstitüsü" olacağını ifade etti.
     Her dilin bir atlasının bulunduğunu anlatan Korkmaz, "Bu atlaslar mesela Güney Amerikada, Afrikanın kuzey ve güney bölgelerinde, Kafkasya, Orta Asya ve Sibiryada yoğunlaşıyor. Bu alanların birçoğu bizim kendi alanlarımız. Kafkasya ve Orta Asya bizim hinterlandımızda olan alanlardır. Onun için bu enstitüyü Ardahanda kuracağız" dedi.
     Amaçlarının sadece kendi bölgeleri ve alanları olmadığını vurgulayan Korkmaz, bu paralelde tüm dünyada tehlike altındaki diller için de çalışma yapacaklarını belirtti.
     Söz konusu çalışmayla 50 yıl sonra unutulmaya yüz tutmuş bir dilin manisinin dinlenebileceğine işaret eden Korkmaz, şöyle devam etti:
     "Örneğin bir Mısır masalı ile uyumak istersiniz. Sümer masalı ile bir Hitit şarkısı ile arabanızı kullanırken böyle bir anı dinlemek istersiniz. Mesela Asurca mani, ninni dinlemek isterdim ben. Dünyada birçok dil kayboldu. Mesela Obhukça kayboldu. Obhukça bir ağıt dinlemek isterdim ama yok. Dinlemek isteseniz de artık bulamıyorsunuz çünkü kayboldu. Her dil bir yıldızdır, henüz yıldızlar gök taşı olmadan, düşmeden, onları resimleyelim. Onların varlıklarını gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza aktaralım."
    
     Muhabir: Günay Nuh
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
18 Mayıs 2013 13:20
DİĞER HABERLER