Belediyelerce su kaynaklardan çekilen 5,2 milyar metreküp suyun 4,3 milyar metreküpü deşarj edildi. Ancak bu atık suyun büyük kısmının şu anda boşa gittiğini belirtildi. 57 ilin atık suyunu yeniden kullanmadığına dikkat çekilirken, 2014 verilerine göre belediyelerce 4,3 milyar metreküp atık suyun deşarj edildiği bildirildi. Bunun senede kişi başı 66 bin litreye tekabül ettiğine vurgu yapılarak, su varlıklarının sınırlı olduğu bir dünyada bunun çok önemli bir miktar olduğu dile getirildi.
Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası Fuarı REW İstanbul'u tertip eden İFO Fuarcılık, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada sürdürülebilirlik için atık suyun idaresine dikkat çekti. Suyun geleceğini, geri kazanımın şekillendireceğini öne süren şirketin Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, yaklaşık 1,1 milyar kişinin temiz su kaynaklarına ulaşmada sorun yaşadığını belirterek, 2,4 milyar kişinin de yeterli sağlıklı suya sahip olmadığına dikkat çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın atık su eylem planına göre 2023'e kadar bin 501 adet atık su arıtma tesisinin daha yapılacağına değinen Aytemur, "Rakamlar gösteriyor ki; Türkiye'nin atık suyu şu anda boşa akıyor. Bakanlık verilerine göre atık suyunu yeniden kullanamayan il sayısı 57. Bunların dışındaki şehirlerde ise atık suların az bir bölümü sadece park ve bahçeler ile yeşil alanların sulamasında kullanılıyor." dedi.
Aytemur, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014 verilerine göre belediyelerce 4,3 milyar metreküp atık suyun deşarj edildiğini bildirdi. Bunun senede birey başı 66 bin litreye tekabül ettiğini; su varlıklarının sınırlı olduğu bir dünyada bunun devasa bir miktar olduğunu dile getirdi. Sürdürülebilir çevre ve yaşam için gerek evsel gerekse üretimden kaynaklı atık suların yeniden kullanıma sunulmasının önemine temas eden Aytemur, 28-30 Nisan tarihlerinde 12.'sini tertipleyecekleri REW İstanbul'da atık suların uygun biçimde arıtılarak yeniden kullanımına imkân veren evsel ve sanayi tipi yeni ürünlerin sergileneceğini duyurdu.
TÜİK'in son açıklanan 2014 verilerine göre belediyeler tarafından içme suyu şebekesine çekilen su miktarı, birey başı günlük ortalama 203 litre olarak belirlendi. Bu miktarın İstanbul için 181 litre, Ankara için 211 litre, İzmir için ise 180 litre olduğu ifade edildi.
Bu arada Türkiye'de evsel atık suların arıtılması amacıyla 2014 itibari ile toplam 597 atık su arıtma tesisi bulunuyor. Söz konusu tesisler yaklaşık 58 milyon 998 bin 171 kişiye hizmet ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün 2014 verilerine göre 10 bin metreküp/gün ve üzeri kapasiteye sahip birer tane atık su arıtma tesisi bulunan il sayısı şu anda 31. Yine 10 bin metreküp/gün ve üzeri kapasitesine sahip en az iki ve üzeri sayıda atık su arıtma tesisi bulunan şehir sayısı ise 25. Bakanlığın hazırlamış olduğu atık su eylem planına göre 2023'e kadar toplam bin 501 adet atık su arıtma tesisinin daha hizmete girmesi hedefleniyor.
Cihan CİHAN