Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde Selçuklulardan kalma Evdirhan Kervansarayı'ndaki restorasyon devam ediyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra ilçe belediyesinin kültürel etkinlikleri tarihi kervansarayda yapılacak.
Selçuklu Sultanı Keyhusrev oğlu Sultan 1. İzzeddin Keykavus tarafından 1210-1219 yılları arasında yapılan metruk Evdirhan Kervansarayı'nın ilk etabı olan kazı çalışmaları tamamlanarak restorasyon aşamasına gelindi. Tarihi mirasın aslına uygun olarak ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında bitki temizliği ve kazı yapıldı. Antalya Müzesi kontrolündeki çalışmalarda sanat tarihçisi, arkeologlar, müze uzmanları nezaretindeki çoğunluğu kadınlardan oluşan 30 personel görev aldı. Yaklaşık 4 ay süren kazılarla yeniden canlanan kervansarayın ikinci etabı olan restorasyon ve müzeleştirme çalışmaları sonucunda tarihi mirasın aslına uygun olarak ortaya çıkartılması hedefleniyor.
Toplam 3 bin 800 metrekare alana kurulu ve açık avlulu 4 teraslı yapısıyla Anadolu'daki en önemli Selçuklu yapıları arasında gösterilen Evdirhan'ın restorasyon çalışmaları bittiğinde Döşemealtı Belediyesi'nin kültürel etkinlikleri burada yapılacak. Ayrıca yapının içerisinde Selçuklu'da 'Han hayatı Müzesi' ile 'Dokumacılık Müzesi' oluşturulmak suretiyle hem dönemin tarihinin yaşatılması hem de Döşemealtı halısının aynı çatı altında toplanması öngörülüyor.
Evdirhan'daki kazı çalışmalarını tamamlayan ekibe teşekkür eden Döşemealtı Belediye Başkan Yardımcısı Naci Alın, "Belediye Başkanımız Turgay Genç'in de isteğiyle Döşemealtı İlçemiz de ki tarihi değerlerin ortaya çıkartılması, korunarak kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunu çok önemsiyoruz. Bu doğrultu da ilk olarak Evdirhan'a yönelik Akdeniz Üniversitesi ile Röleve, Restitüsyon ve Restorasyon projesi protokolünü imzaladık. Belediyemiz imkanlarıyla da bitki temizliği ile kazı çalışmalarını bugün itibariyle bitirmiş olduk." diye konuştu.
Evdirhan'da tarihin derinliklerine yolculuk yaptıkları mesajını veren Proje Yürütücüsü Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, da çalışmalarla ilgili şunları söyledi: "Tarihin derinliklerinde birileri bir şey yaptı. Geleceğe emanet bıraktı. Biz bu emaneti geleceğe nasıl taşırız temel sorumluluğumuz buydu. Biz burayı bir iş olmaktan çok bir görev ve sorumluluk bilinciyle bu çalışmayı yürüttük. Bundan sonra Evdirhan'ın korunarak geleceğe aktarılması için belediyemiz çok güzel bir proje yürütüyor. Gelecek için de başarılı olacağını düşünüyorum."
Son 3 yıldır tarihi alanlarda kazı çalışmaları yaptıklarını ve son 4 aydır da Evdirhan'da görev yaptıklarını söyleyen Şeyma Kurama, "Böylesine güzel bir tarihi alanda görev yapmaktan ben ve arkadaşlarım büyük mutluluk duyduk." dedi.
CİHAN