Türkiye'de Bilim Kahramanları Derneği tarafından 'Bilim Kahramanları Buluşuyor' ismiyle bu yıl 12'incisi düzenlenen FIRST® LEGO® League (FLL) turnuvalarının Bursa ayağı, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Görükle Kampüsü'nde yapıldı.
UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen yarışlarda, birbirinden ilginç robotlar 'çöp ve çöpe çözümün' çaresi için yarıştı. Yarışmaya 8 ilden 250 civarında öğrenci 28 takım halinde katıldı. Yarışmaya katılan robotlar 2,5 dakikada bu yılın teması olan 'çöp ve çöpe çözüm, çöple çözüm' konusunda 15 dolayında ki görevi en güzel şekilde yerine getirmek için hünerlerini sergiledi. İlginç görüntülerin yaşandığı yarışmada, öğrencilerde robotlarının istenilen görevi eksiksiz yerine getirebilmesi için büyük çaba gösterdi. Ayrıca burada yarışan robotlara diğer takım arkadaşları da yaptıkları tezahüratları ile destek oldu.
40 İLDEN 2 BİN 200 ÖĞRENCİ KATILIYOR
12 yıldır Bilim Kahramanları gönüllüsü olarak çalışan Hakan Habip, gençler ve çocuklar arası bilimsel bir turnuva düzenlediklerini belirterek, "80 ülkede yapılan ve her sene 300 bine yakın öğrencinin katıldığı bir etkinliğin Türkiye bacağı bu. Türkiye'de bu yıl ise 40 ilden 2 bin 200 çocuk ve genç katılıyor. Bursa turnuvasındayız şuanda. Önümüzdeki hafta İstanbul turnuvası ve üç hafta sonarda ulusal turnuva ile bitecek. Türkiye'de ki en başarılı takımlar uluslararası turnuvalara katılım hakkı kazanacak. Bu güne kadar 21 tane uluslararası ödül kazandı Türk takımları." dedi.
3-4 ay takımların birlikte ekip olarak çalışarak robot tasarlayıp program yazdıklarını belirten Habip, ayrıca bilimsel araştırma yapıp özgün çözümler üreterek bu süreçle ilgili 5 dakikalık bir tiyatral sunum hazırladıklarını söyledi. Ayrıca bu süreçle ilgili her yıl patent başvurularının da olduğunu açıklayan Hakan Habip, "Bu yarışmada bir robot platformunda yarışmacıların kendi yaptıkları robotlarla bu yılki yarışların teması olan 'çöp, çöpe çözüm çöple çözüm' olan çöpün azaltılması ve geri dönüşümü ile tekrar kullanılması ile ilgili farklı görevleri 2,5 dakikada çözebilen bir robot tasarlamaları lazım. Bu yarışmaya sadece ekip olarak katılabiliyorlar. Bir ekip olmasına gerek yok, bir STK'da ekip kurabilir, her hangi bir kurum çalışanı çocukları da takım kurabilir." dedi.
Bursa'da ki yarışmaya, 8 ilden 28 takım ve 250 civarında da öğrencinin katıldığını kaydeden Hakan Habip, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün en başarılı olan takımlar İstanbul'da 19-20 Martta yapılacak ulusal turnuvaya katılım hakkı kazanacaklar. Orada dereceye girenler ise uluslararası turnuvaya katılım hakkı kazanacaklar. Amerika, İspanya ve Avustralya'da uluslararası turnuvalara katılım hakkı kazanacaklar."
Cihan CİHAN