Buğdayda rekolte arttı, kalite düştü

Buğdayda rekolte arttı, kalite düştü
Türkiye'de bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlar, buğday eken çiftçinin yüzünü güldürdü. Geçen yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık sebebiyle hububat üretiminde verim elde edemeyen çiftçilerin yüzü, bu yıl bol yağışlardan dolayı artan buğday rekoltesiyle güldü. Geçen yıl 18 milyon ton olan buğday rekoltesinin, bu sene 23 milyon tona ulaşması bekleniyor ancak aşırı yağışlar sebebiyle protein oranının bir miktar düşeceği, bu durumun da ürünün kalitesini olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.

Ülkenin tahıl üretimine yılda ortalama 400 bin ton buğdayla katkı sağlayan Kahramanmaraş'ta hasat dönemi, ramazan ayında da devam ediyor. Şehrin birçok bölgesinde biçerdöverler tarlalarda çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl kuraklık ve buğdayda görülen pas hastalığı sebebiyle çoğu tarlayı boş bırakan üreticiler, bu yıl aynı araziden dekar başına 350 kg. ürün elde ediyor.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, bölgedeki hava şartları sayesinde buğday veriminin geçen yıl oranla iki kat arttığını söyledi. Aşırı yağışlarla birlikte rekolte artışının buğdaydaki protein oranını düşüreceğini ifade eden Çetinkaya, "Geçtiğimiz yıllara oranla cumhuriyet tarihinin en çok rekoltesini bu yıl alacağız. Çiftçilerimiz bu yıl buğdayda altın yılını yaşayacak. Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl 18 milyon ton buğday elde edilirken bu yıl 23 milyon ton civarında hasat bekleniyor. Geçtiğimiz yıl sulanmayan kıraç arazilerde, 150-200 kilo ürün hasat ediliyordu. Bu yıl yağışın bol olması sebebiyle 350 kilo gibi geçen yılın iki katı artış var. Bunun yanısıra buğday rekoltemizin çok yüksek olması, yağışların fazla olması buğdayda bir miktar protein oranının düşük olmasına sebep olacak. Bu sebeple fiyatlar, geçen yıla göre hemen hemen aynı kalacak." diye konuştu.

'UN VE YEM FİYATLARI YÜKSELMEYECEK'

Ürün bolluğunun çiftçiye fazladan kazanç sağladığını, bunun sonucunda un ve yem fiyatlarında artış beklemediklerini kaydeden Çetinkaya, şöyle konuştu: "Buğday, geçtiğimiz yıl serbest piyasada 85 kuruştan alıcı buluyordu. Bu yıl buğdayın çok oluşu ve seçimlerden çıkan sonuç, piyasada ranta döndürmeye çalışılıyordu. Devlet buna meydan vermemek için müdahale etti. Bu müdahale neticesinde, unluk buğday için 83 ile 86 kuruş gibi bir fiyat açıkladı. Bu da çiftçiler için olumlu bir fiyat. Fiyatın yüksek oluşu, çiftçinin cebine iyi yansıyacak. Bu da rekoltenin yüksek oluşu nedeniyle un ve yem fiyatlarının yükselmeyeceği anlamına gelir. Bu yıl Türkiye'nin üretmiş olduğu buğday kendine yetecek."

Kapıçam mevkisinde buğday hasadı yapan Adnan Demir de geçen yıl 9 ton ürün elde ettiği 30 dekar araziden, bu yıl 20 ton buğday aldığını belirtti. CİHAN
20 Haziran 2015 14:50
DİĞER HABERLER