GSS borcunu ödemek için SGK bürolarına akın eden milyonlarca vatandaşın çabası boşa gitti. Devlet, dün yaptığı düzenlemeyle kararından vazgeçti. Borcunu ödemeyen ise yine kârlı çıktı.
Meydan Gazetesi'nin haberine
göre, yılan hikâyesine dönen Genel Sağlık Sigortası'nda (GSS) hükümet, dürüst vatandaşı mağdur eden yeni bir adım attı. Borç yapılandırma süresinin dolmasının hemen ardından borcunu ödemeyenler için müjde geldi. Buna göre GSS borcu olanlar, hastanelerden sağlık hizmeti almaya devam edebilecek. Ancak bu düzenleme için yapılandırma süresinin dolması beklendi. Af süresi içinde yüz binlerce kişi borcunu yapılandırdı veya ödedi. Sürenin dolmasının ardındansa borcunu ödemeyenlere bakanlar kurulu kararı ile hastaneye gidebilme imkânı verildi. Böylece ilk günden beri borcunu ödeyen ya da birikmiş borcunu af kapsamında peşin ödeyen dürüst vatandaş cezalandırıldı. Borcunu ödemeyen ise yine kârlı çıktı.
Kanun nasıl ayarlanacak?
Öte yandan 5510 sayılı kanuna göre GSS kapsamında 60 günden fazla prim borcu olanlar sağlık hizmeti alamıyor. Kanunda açık hüküm varken bakanlar kurulu kararı ile borçlu kişilere hastane kapılarının nasıl açılacağı da ayrı bir tartışma. Seçim öncesi atılan bu adımın yasal dayanağının ne olacağı da merakla bekleniyor.
Süre uzatıldı, ama gerek kalmadı
Ayrıca daha önce gelir testine girmediğinden dolayı yüklü borçla karşılaşıp af kapsamında gelir testine girenler için 2 Kasım'a kadar süre bulunuyor. Borcu yeniden hesaplanan bu kişiler, en geç 2 Kasım 2015 tarihine kadar SGK'ya başvurarak borçlarını taksitle ya da peşin ödeyebilecekler. Ancak hükümetin attığı son adımla borçlu olanlara hastane kapılarını açması, bu düzenlemeyi de anlamsızlaştırdı. Bu saatten sonra vatandaşların GSS kapsamında ödeme yapması beklenmiyor.
‘Borcunu ödeyen enayi mi?'
Uzmanlar, sorumlu vatandaşın ‘enayi' yerine konulduğunu belirterek, “Bu anlayışla artık kimse devlete güvenip borcunu ödemez. Nasılsa affedilecek mantığıyla borç biriktirir. Zira devlete güvenip ödeyenler enayi yerine konuldu” ifadelerini kullanıyor.