Çin'de bu iş pek tutmadı

Çin'de bu iş pek tutmadı
Geçtiğimiz sezon transfere 406 milyon Euro harcayan Çin takımları ligin değerini Avrupa standartlarına taşıyamayınca transfere sınır geldi. Bugün dünyaca ünlü yıldız oyuncuların mücadele ettiği ve 404 milyon Euro değere sahip Çin Süper Ligi, 870 milyon Euro’luk Türkiye Süper Ligi’nin sadece yarısına eşit.
Son 6 sezonda transfere 1 milyar Euro harcayan Çin takımları, ligin değerini Avrupa standartlarına taşımayınca transfere sınır geldi. Avrupalı yıldızları takıma kazandırarak Çin’de futbolun gelişimi ve tanıtımını yapmayı planlayan kulüp sahipleri bir türlü istenilen gelirleri elde edemedi. Milyonlarca Euro harcanarak transfer edilen oyuncular bile ligin değerini arttıramadı. Çin Süper Ligi 406 milyon Euro’luk futbolcu değeri ile Türkiye Süper Ligi’nin sadece yarı değerine ulaşabildi. 870 milyon Euro’luk futbolcu değerine sahip Süper Lig, dünyanın en değerli 7’nci ligi oldu.

TRANSFERE 1 MİLYAR EURO

Son yıllarda Avrupa’nın en pahalı futbolcularını kadrolarına katan Çin takımları, tribünlere izleyici çekmekte zorlanırken, takımların sponsor gelirleri de bir türlü artmadı. Dünyada Çin Süper Ligi’ni izlenme oranları da artmayınca bu ülkeye giden futbolcuların değeri hızla düştü. Son 6 sezonda transfere 1 milyar Euro harcayan Çin takımları, ligin değerini de arttıramadı. Dünyanın en değerli ligleri sıralamasında Çin Süper Ligi 402 milyon Euro ile 14’üncü sırada kaldı. Transfer harcamaları da artınca Çin Futbol Federasyonu aldığı kararla yabancı futbolcu sayısını 3’e indirdi. Eskiden takımlar 4 yabancı oyuncuyu ilk 11’de sahaya sürebiliyordu. Federasyon ayrıca 23 yaş altı 2 Çinli futbolcunun da takımların kadrosunda yer alma zorunluluğu getirdi.

TÜRK TAKIMLARI ETKİLENDİ


Çin’in aldığı bu karar en çok Türkiye’yi etkileyecek gibi duruyor. Geçtiğimiz sezon Beşiktaş Ersan Gülüm ve Demba Ba’yı Çin takımlarına satarak 20 milyon Euro, Galatasaray ise Burak Yılmaz’dan 8 milyon Euro gelir elde etmişti. Ancak transfere getirilen sınırlama nedeniyle takımlar bu sezon Türkiye’den henüz oyuncu transfer edemedi. Türk takımlarının gelirlerini etkileyen bu kararın Avrupa futbol pazarını da sarsması bekleniyor.

ÜLKEDE ALTYAPI TESİSLERİ KURDULAR

BİRÇOK alanda olduğu gibi futbolda da önemli bir pazar haline gelmek isteyen Çin, kurduğu altyapı tesislerinin yanı sıra ülkede futbolun tanıtılması amacıyla yıldız isimleri transfer etmeye başladı. 2011-2012 sezonunda Çin Süper ligi’ndeki takımlar 47 milyon Euro’luk transfer harcaması yaparken bu rakam 2015-2016 sezonuna gelindiğinde yaklaşık 10 kat arttı. Geçtiğimiz sezon tam 406 milyon Euro’luk transfer harcaması yapıldı. Bu sezon ise bu rakam 287 milyon Euro’da kaldı.
12 Şubat 2017 09:59
DİĞER HABERLER