Türkiye'de diyalize giren 70 bin hastanın devlete maliyeti böbrek nakli olanlara oranla 9 kat daha fazla olduğu tespit edildi.
Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası Türkiye'de organ bağışı haftası olarak kutlanıyor. Ülkede organ bekleme listelerinde hasta sayıları giderek artarken, yapılan organ bağışları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Yılda ortalama 600 organ nakliyle dünyada 3 kez birinci olan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, vatandaşlara çağrıda bulundu. 2008 yılı Aralık ayından bu yana hastanede 3 bin 435 böbrek, 250 karaciğer ve 40 adet pankreas nakli gerçekleştirdiklerini kaydeden Demirbaş, "Çünkü Türkiye'de en çok böbrek nakline ihtiyaç var. Türkiye'de yılda 7 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerekiyor ama şu anda toplam 3 bin böbrek nakli yapılabiliyor. Bu rakamı arttırmak için de elimizden geleni yapıyoruz." dedi. Yapılan bilimsel araştırmalarda Türkiye'de 70 bin diyaliz hastası olduğunun tespit edildiğini belirten Alper Demirbaş, Türkiye'de kronik böbrek hastası sayısının ise 2 milyon civarında olduğunu vurguladı.
BÖBREK NAKLİ DİYALİZE GÖRE 5 KAT UZUN YAŞATIYOR
Kadavradan gerçekleştirilen böbrek nakli sayısının canlı vericili böbrek nakline göre daha az olduğunu anlatan Prof. Dr. Demirbaş, şunları kaydetti: "Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan yapılan organ bağışlarının az. Bu, bizim için ciddi bir sorun. Ama yine de canlı vericili böbrek nakli yaparak bu hastaları diyalizden kurtarabiliyoruz. Diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresi, böbrek nakli olanlarda beklenen yaşam süresinin 5'te 1'dir. Diyalize başlayan her 100 hastanın 5 yıl sonra yüzde 59'unu, 10 yıl sonra da önemli bir kısmını kaybediyoruz. Böbrek nakli yapılan hastalarınsa 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranı hayatta kalıyor."
EN FAZLA BÖBREK HASTASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE
Böbrek hastalığının Türkiye'deki dağılımı konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Demirbaş, Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan bilimsel çalışmada en fazla böbrek hastalığının Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesi'nde görüldüğünü belirtti.
AKRABA EVLİLİĞİ DE BÖBREK HASTALIĞI SEBEBİ
Böbrek hastalıklarının bir kısmının genetik geçişli olduğunu anlatan Prof. Dr. Demirbaş, akraba evliliğinin de böbrek hastalığına etki ettiğini ifade etti. Demirbaş, şunları kaydetti: "Bazı tip böbrek hastalıkları vardır, akraba evliliği olmasa da böbrek yetmezliği gelişebilir. Böbrek nakli yaptığımız en küçük yaştaki hastamız 6,5 kiloydu ve 8 aylıktı. 78 yaşındaki hastalara da böbrek nakli yaptık. Böbrek hastalığının bir kısmı genetik geçişlidir ama daha önemli sebebi diyabet ve yüksek tansiyondur."
'53 YAŞINDAYIM, 5 BİNE YAKIN NAKİL YAPTIM'
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi olarak 2014 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen böbrek nakillerinin 5'te 1'ini yaparak önemli bir başarıya imza attıklarını söyleyen Prof. Dr. Demirbaş, "53 yaşındayım ve 5 bine yakın organ nakli yapmış bir cerrahım. Türkiye'deki ilk doku uyumsuz böbrek naklini, ilk kan grubu uyumsuz böbrek naklini ve daha birçok ilki gerçekleştirdik. Gerçekleştirmeye de devam edeceğiz." dedi.
CİHAN