Diyanet İşleri Başkanı Görmez:

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Kuran bütün insanlara değer kattı, insanlık Kuran ile birlikte değer kazandı. İnsanlık Kuranla birlikte insana değer vermeye başladı. Kuran insana değer veren bir kitap -Kuran okumasını bilmeye
KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kuran bütün insanlara değer kattı, insanlık Kuran ile birlikte değer kazandı. İnsanlık Kuranla birlikte insana değer vermeye başladı. Kuran insana değer veren bir kitap dedi.
     Görmez, Türkiyenin en büyük üçüncü camisi Abdulhamithan Camisinde yatsı namazı öncesi vaaz verdi. Görmez, Kadir Gecesini ancak Kuran-ı Kerimin kadrini, kıymetinin bilindiği takdirde hakiki anlamda ihya edileceğini belirtti.
     Kuran-ı Kerimin hakkı, hakikati, adaleti, iyiliği, güzelliği, erdemi ve fazileti anlattığını ve insanların iyiliği ve kötülüğü, güzellik ve çirkinliği, hayır ve şerri birbirinden ayırt etmesini sağladığını ifade eden Görmez, şöyle konuştu:
     Bir kitap düşünün geldi, bize şükretmemizi emretti. Allahının verdiği akıl nimetini çok iyi kullanmamızı emretti. Bir kitap düşünün ki Rabbimizle olan ilişkilerimizi düzeltti. Annemizle, babamızla, kardeşimizle, komşumuzla, dostumuzla, arkadaşımızla bütün insanlarla olan ilişkilerimizi düzeltti.
     Bir kitap düşünün geldi tabiatla, kainatla olan ilişkilerimizi düzeltti. Eşya ile ilişkilerimizi düzeltti. Bir kitap düşünün geldi kalbimize rahmet getirdi, yüreğimize şefkat yerleştirdi. Yeryüzünde bütün mahlukata şefkatli olmayı ve bütün insanlara karşı merhametli olmayı emretti. Bir kitap düşünün geldi Mekke adındaki küçücük kasabayı şehirlerin anası yaptı. Öyleyse bu gece unutmamız gereken şeyi söylüyorum Kuran okumasını bilmeyen kimse kalmamalı. Kuran Kerimin hak, hakikat, ahlak ve adalet ilkelerine sarılmalı.
     Görmez, yatsı namazının ardından Abdulhamithan Camisinde TRTnin Kadir Gecesi özel programında konuşma yaptı.
     Kadir Suresinin insanlara 3 mesajı olduğunu anlatan Görmez, birinci mesajda Kadir Gecesinin en büyük değerinin Kuran olduğunun ifade edildiğini dile getirdi.
     Kadir kelimesinin Türkçede de kullanılan kıymet, değer, şeref ve onur manasında olduğunu kaydeden Görmez, şöyle devam etti:
     Bu birinci ayet Kadir Gecesinin asıl değerinin Kuranın kendisinde nazır olmasından başlamasıyla kaynaklandığını ifade eder. Zira, Kuran bütün insanlara değer kattı. Çünkü insanlık Kuran ile birlikte değer kazandı. Çünkü insanlık Kuran ile birlikte insana değer vermeye başladı. Çünkü Kuran insana değer veren bir kitap. Kuran insanın kadrinin kıymetinin yüce olduğunu ilan eden bir kitap. Kuran bizim yaratılış bilgimizin ders kitabı. Kuran bizim varlık aleminin tercümesi. Kuran kainat ayetlerinin tefsiri. Kuran hakkın, hakikatin, adaletin ahlakın kitabı. Dolayısıyla biz bu gecede Kuran ne kadar değer verirsek Kadir Gecesini de o derece ihya etmiş oluruz.
    
     -Kuranı anlamak-
    
     Prof. Dr. Görmez, Kuran-ı Kerim-i okumanın, anlamanın ve yaşamanın çok önemli olduğuna işaret ederek, Kuran-ı Kerime ne kadar değer verirsek, ne kadar anlamaya çalışırsak, ne kadar hayatımızda bir ahlaka dönüştürürsek o kadar Kadir Gecesini ihya etmiş oluruz diye konuştu.
     Rabbimiz bize Kadir Gecesiyle her sene bir ömürlük fırsat ikram ediyor diyen Görmez, şunları kaydetti:
     Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bin ay ortalama insanın yaşadığı ömrü ifade ediyor. Dolayısıyla Kadir Gecesi bir ömre bedel demektir. Gündelik hayatın telaşı içerisinde zaman akıp gidiyor. Biz nice zamanlar kaybettik. Gaflet içerisinde geçirdiğimiz nice zamanlar oldu. İşte zamanı kaybeden insana yüce Rabbimiz Kadir Gecesiyle zamanda diriliş imkanı veriyor. Biz eğer gerçekten istersek kaybettiğimiz bir ömrü kazanabiliriz. Bir ömürlük manevi sıçrama imkanımız var bu gece.
     Kadir Gecesi ile birlikte insanların yüreklerinin semasına Kuran-ı Kerimin inmesine fırsat tanındığını belirten Görmez sözlerini yaptığı duayla tamamladı.
    
     Muhabir: İsmail Hakkı Demir - İzzet Mazı / Ahmet Caner Baysal
15 Ağustos 2012 00:17
DİĞER HABERLER