"Doğa Turizmi Master Planı" toplantısı sonuç

"Doğa Turizmi Master Planı" toplantısı sonuç bildirgesi -Rize Valisi Çakır: "Deniz, kum, güneş turizmi artık olgunlaşmış bir pazar olarak görülmekte, analistler doğa turizminde erken dönüşüm yapanların pazarı elde edeceğini öngörmektedir"
RİZE (A.A) - Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünce düzenlenen "Kaçkar Dağları Milli Parkı Doğa Turizmi Master Planı" toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı.
     Rize Valisi Nurullah Çakır, sonuç bildirgesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin, doğa turizmine konu olacak alanlarda plana destek vermesi, doğa turizminin gelişimi için katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.
     Doğa turizminin yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına almasının yanı sıra yöre halkının kalkınmasına da destek olduğunu vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:
     "Doğa turizmi sosyal ve kültürel bütünlükleri koruyan bir turizm yaklaşımıdır ve turizm endüstrisi içinde sürekli büyüme kaydetmektedir. Deniz, kum, güneş turizmi artık olgunlaşmış bir pazar olarak görülmekte, analistler doğa turizminde erken dönüşüm yapanların pazarı elde edeceğini öngörmektedir. Eko-konaklama tesisleri, otellerde büyüme olduğu takdirde doğa turizminde patlama olacaktır. Bu bakımdan doğa turizm master planı doğa turizminin geleceğine yön verecektir. Doğa turizminin geliştirilmesi yönünde seçkin sahalarda hangi aktivitelerin yapılacağının planlanması, uzun dönemde sürdürülebilir, geniş kapsamlı, katılımcı ve paylaşımcı olarak planlanması, sürecin etkin yönetimi son derece önem taşımaktadır."
     Turizmin gelişimi için planlamanın çok büyük önem taşıdığını belirten Çakır, şunları kaydetti:
     "Kentin dinamiklerinin plana sahip çıkması, etkin yönetimi ve izlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde faaliyetlerin geri dönüşümü mümkün olmayan olumsuz etkileri ortaya çıkacak ve turizm planlaması bu alanları tahrip eden bir faktör haline gelecektir. Çalışmanın bu çerçevede değerlendirilerek destek ve yardım sağlanması büyük önem arz etmektedir."
     Çakır, Doğa Turizmi Master Planında yapılması düşünülen yenilikler hakkında ilgili kurum ve kuruluşların 3 Hazirana kadar gerekli katkıyı sağlamasını istedi.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Asena Akçay
18 Mayıs 2013 12:50
DİĞER HABERLER