"Dünü unutma yarına hakkın olsun" konferansı

"Dünü unutma yarına hakkın olsun" konferansı -AİBÜnde düzenlenen "Dünü unutma yarına hakkın olsun" konferansına katılan Kazım Karabekirin kızı, "Karabekir Paşayı" anlattı
BOLU (A.A) - Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) düzenlenen "Dünü unutma yarına hakkın olsun" konferansına katılan Kazım Karabekirin kızı Timsal Karabekir, babasının bilinmeyen yönlerini öğrencilerle paylaştı.
     AİBÜ Tıp Fakültesi Öğrenci Topluluğu tarafından Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
     Konferansta konuşan Karabekir, geçmişte çok ıstıraplar çekildiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında gençlere seslenerek meslekleri ne olursa olsun bir tarihçi kadar tarih bilmeleri gerektiğini vurguladı.
     "Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer" diyen Karabekir, "Karabekir Paşa, Ermeni iddialarını tahmin edip yetkilileri uyarmıştı. Kazım Karabekir anılarında diyor ki; İstanbula gelir gelmez Harbiye Nazırı Abdullah Paşaya çıktım. Ben size Doğuda Ermeni mezalimini içeren bir takım vesikalar gönderdim. Niçin bastırmadınız. İlerde Ermeniler bunun tersiyle bizleri suçlayacaklar. O dönemde devletin bütçesi dahil kimsenin cebinde yeterli para yoktu bunları bastıracak kadar. Temin ettim ve bastırttım Ne acıdır ki, Kazım Karabekirin bu uyarıyı yapmasının üzerinden yüz yıl geçti ve biz hala bu çirkinliklerle uğraşmaktayız" ifadesini kullandı.
     Babasının, doğu illerinde yetim çocukları okutan, kurslara gönderen bir "Yetim babası" olarak bilindiğini anlatan Karabekir, "Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda Yetimhanedeki yavruları için Ağaç Bayramı, Kitap Bayramı yapardı. Okumak onun için önemliydi. Kitap Bayramını, peygamberimizin doğum gününde yapmıştı" şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Zafer Göder / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Murat Paksoy
16 Nisan 2013 15:40
DİĞER HABERLER