Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilimsel çalışmalarını çevreci projeyle taçlandırdı. İzmirSeyrek'teki kampüse Türkiye'nin en büyük hibrit elektrik santrali kuruldu.
Gediz Üniversitesi, öğrenci otoparkına Türkiye'nin en büyük hibrit elektrik santralini kurarak örnek bir yenilebilir enerji projesine imza attı. Üç bin metrekarelik bu alan otopark olarak kullanılmaya devam ederken, 100 konutun ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretiyor.
İzmir Kalkınma Ajansı'nın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon TL ile desteklediği proje, toplam 2.2 milyon TL'ye mal oldu. Üç bin metrekarelik öğrenci otoparkının üzeri bin 600 güneş paneliyle kaplandı, bir de rüzgar türbini yerleştirildi. Büyük bölümü yerli teknoloji olan santral, güneş ve rüzgar enerjileri birleştirilerek saatte 500 kilovat elektrik üretiyor.
Gediz Üniversitesi, elektrik ihtiyacının en az yüzde 60'ını buradan sağlayacak ve yılda 130 bin dolar (yaklaşık 350 bin TL) tasarruf edecek. Yenilenebilir kaynakların elektriğe dönüştürülmesiyle de her sene, çevre kirliliğine neden olan 450 ton karbon salınımı engellenecek. Doğa dostu bu tesis Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından araştırma ve eğitim laboratuvarı olarak da kullanılacak, yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu teknik personel burada uygulama yapacak.
Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdullah Kavuk, hibrit elektrik santrali kurarak bu alanda öncü bir adım attıklarını açıkladı. İzmir'in rüzgar ve güneş potansiyeline dikkat çekmek, hem topluma hem de öğrencilerine çevreci enerji bilinci aşılamak istediklerini de dile getiren Kavuk, şunları söyledi: "Bulunduğumuz coğrafya yılın büyük bölümünde güneşli ve rüzgarlı. Hibrit santralle bu 2 yenilenebilir kaynaktan aynı anda elektrik üreterek yeşil bir kampüs haline geldik. Öğrenci otoparkımızı hibrit santrale dönüştürüp bu atıl alanı elektrik üretir hale getirerek de örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Gediz Üniversitesi olarak ülkemizin sahip olduğu çevreci kaynakların ekonomik değere dönüştürülmesinde öncülük üstlenmeye devam edeceğiz."
Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, "İzmir Kalkınma Ajansı'nın(İZKA) desteğiyle üniversitemiz tarafından kurulan bir yenilebilir enerji santralidir. Toplam 500 khw gücünde, 400 kw güneş, yüz kw rüzgar olacak şekilde teşkil edilmiş bir hiprit enerji santralidir. Bu projeyi biz 2.2 milyon TL bütçe ile kurduk. 400 kw'lık sistem 1600 adet panelden oluşuyor. 250 vatlık her bir panel ve otopark üstü sistem. Bu özelliği ile de açıkçası Türkiye'nin en büyük otopark enerji üstüdür. Rüzgar tribünümüz 100 kw'lık asenkron generatöre sahip bir tribünden oluşuyor. Yerli bir üreticiden tedarik ettik. Bu anlamda yerli sanayimizi de katkıda bulunmuş oluyoruz. Hiprit enerji santrali olarak da Türkiye'nin şuanda kurulu en büyük enerji santrali olarak ortaya çıkıyor. Santralimiz eskiden açık bir alan gibi kullanılan bir otopark üzerine kuruldu. Öğrencilerin araçlarının üzerini park ettiği bir alandı. Biz bunu bu işlevini kaybetmeden ayrıca enerji üretir hale getirdik. Şu andaki kullanım verilerimize göre bu santralin ürettiği enerji, yıllık enerji tüketimimizin yüzde 50-60'ını karşılayabilecek kapasiteye sahip. Ayrıca bu anlamda çevreye salınan emisyonları da azaltmış bulunuyoruz. Çünkü şebekeden çektiğimiz enerji yaklaşık yarı yarıya azaldığını düşünürseniz bizim senelik 450 bin ton karbondioksit salınımını bertaraf ettiğimizi görebiliriz. Senelik yaklaşık 350 bin TL'lik getiri bekliyoruz." dedi. CİHAN