Hatalı 4 soru gerekçesiyle ÖSYM aleyhinde dava açıldı

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen, 12 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen 2015 yılı KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Alan Soruları soru kitapçığında hatalı olduğu tespit edilen 1, 12, 31 ve 35. sorular için dava açıldığını bildirdi.

Sınava girenler adına Avukat Dilek Atak vekilliğinde ÖSYM aleyhinde Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine açılan davanın konusu, '2015 Kamu Personel Seçme Sınavı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) soru kitapçığında hatalı olduğu tespit edilen 1, 12, 31 ve 35. soruların öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali ile hatalı olduğu tespit edilen soruların cevaplarının tüm adaylar yönünden doğru kabul edilmesi ve tam puan üzerinden sınav sonuçlarına yansıtılarak sonuçların yeniden değerlendirilmesine karar verilmesi talebi olarak belirtildi.

Dava dilekçesinde yer alan 2015 Kamu Personel Seçme Sınavı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) soru kitapçığındaki hatalı olduğu söylenen sorular şunlar:
Soru 1-İnsanların hayatlarını avcılık ve toplayıcılıkla sürdürdükleri, mağara ve kaya sığınaklarında yaşadıkları, sonlarına doğru ateşi buldukları çağ hangisidir?
A)-Orta Taş
B)-Eski Taş
C)-Yeni Taş
D)-Demir
E)-Bakır
Cevap anahtarında doğru cevap: A)-Orta Taş şeklinde yer almaktadır. Ancak; doğru cevap B)-Eski Taş olmalıdır.
MEB tarafından yayınlanan Sanat Tarihi 12. sınıf ders kitabında ve TÜBİTAK tarafından yayınlanan Anadolu Kültür Tarihi (Ekrem AKURGAL) kitabında ateşin Eski Taş Çağı'nda keşfedildiği belirtilmektedir.

Soru 12-İkinci Dünya Savaşı'na giden süreçte, Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için;
I. Sadabad ve Balkan Paktlarının kurulması,
II. Montrö Boğazlar Sözleşmesinin İmzalanması
III. Musul Sorunuyla ilgili Ankara Antlaşmasının imzalanması

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

Cevap anahtarında doğru cevap: D)-I ve II şeklinde yer almaktadır. Ancak doğru cevap B)-Yalnız II olmalıdır.

"Sadabat ve Balkan Paktlarının kurulması" öncülündeki Paktlar, Balkan Paktı olarak anımsanıp, 1953 e ait olunduğuna dair kanaat getirildiğinden I. öncül cevap öncülüne dâhil edilmemesi gerekmektedir. Sorunun geçerli ve doğru olması için I. Öncülün I Sadabat Paktı ve Balkan Antantının kurulması şeklinde olması gerekirdi. Çünkü bu şekilde iki birliktelik de 2. Dünya Savaşı'na giden süreçte imzalanmıştır. Balkan Antantı 1934 yılına aittir. Sadabat Paktı ise 1937 yılına aittir. Burada Balkan Paktı yazıldığı için birçok aday akademik bilgilere dayanarak Balkan Paktını 2. Dünya Savaşı sonrası olarak düşünmüştür ve ÖSYM'nin yanlış hazırlamış olduğu sorunun kurbanı olmuştur. Öncül yanlış yazılmıştır, anlaşılır ve net değildir, savaş öncesi ve sonrası gelişme birlikte verilmiştir.
KAYNAKLAR:
1)Türk Dil Kurumu resmi sitesi iki kavramı farklı olarak açıklamıştır. Aynı kavram değillerdir. antant Fr. entente a. Anlaşma, uyuşma, uzlaşma, mutabakat: Balkan Antantı pakt Fr. pacte a. Antlaşma: Balkan Paktı. Olarak geçmektedir.

2) MEB DERS KİTABI ORTAÖĞRETİM ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ 12
Türkiye, Yugoslavya ve Yunanistan arasında 28 Şubat 1953'te "Dostluk ve İş Birliği Anlaşması" imzalanarak Balkan Paktı kurulmuştur. Sayfa 105
Aynı kitabın 34. sayfasında ise Balkan Antantı da (9 Şubat 1934) kurulduğu belirtilmekte.
Ve aynı kitabın kitap sözlüğünde pakt: Antlaşma olarak açıklanmıştır. Pakt ile antant farklı kavramlardır. Balkan Antantı ve Balkan Paktı da farklı olgulardır.

3) Aynı şekilde birçok akademik makale ve enstitü dergilerinde de bu durum mevzubahistir. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi S41, Mayıs 2008, s.35.61 DP'nin en önemli icraatı 1952 yılında Türkiye'nin NATO üyeliğini gerçekleştirmek olmuştur. Kore Savaşı sonrasında NATO'ya kabul edilen Türkiye, ABD ve İngiltere ile olan ilişkilerini daha da geliştirmenin yollarını aramıştır. Bu dönemde Türkiye, Yugoslavya ve Yunanistan ile bir ittifak oluşturarak Balkan Paktı'nın kurulmasını sağlamış. Menderes, Balkan Paktının kurulmasına büyük önem vermiş, Türkiye Paktın kurulmasına öncülük etmiştir.

4) Acun Fatma, Atatürk ve Türk İnkılap Tarihi, Siyasal Kitapevi, 11. Baskı, Ankara, 2010
Aynı şekilde komisyon dâhilinde yazılan bu akademik kaynak içerisinde de Balkan Antantı ve Balkan Paktı farklı konu başlıklarında ele alınmıştır. Balkan Antantı konu başlığı sahife 287'de 9 Şubat 1934'te imzalandığı belirtilmektedir.
Balkan Paktı konu başlığı ise sahife 379 da şu şekilde geçmektedir: '1953 yılından itibaren Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasındaki görüşmeler hızlandı. Nihayet, 9 Ağustos 1954 tarihinde bu üç devlet yirmi yıl süreli Balkan Askeri İttifak Antlaşması'nı imzaladılar.'

Soru 31- Alacahöyükte açığa çıkarılan kral mezarları ve buluntuları hangi Eski Çağ ulusuna aittir?
A)Sümerler
B)Urartular
C)Hattiler
D)Hititler
E)Hurriler

Cevap anahtarında doğru cevap: C)-Hattiler şeklinde yer almaktadır. Ancak doğru cevap D)-Hititler olmalıdır.

Kültür Bakanlığı ve Ordinaryüs Profesör Ekrem Akurgal Alacahöyük'te açığa çıkarılan kral mezarları ve buluntuları Hititler dönemine ait olarak göstermiştir.

Soru 35- Aşağıdakilerden hangisi enflasyonun nedenlerinden biridir?

A)Sürekli parasal genişleme
B)Daraltıcı maliye politikası
C)Sıkı para politikası
D)Girdi maliyetlerinin düşmesi
E)Üretim faktörlerindeki artışlar

Cevap anahtarında doğru cevap: A)Sürekli parasal genişleme şeklinde yer almaktadır. Ancak; E)Üretim faktörlerindeki artışlar şıkkı da doğru cevaptır. Dolayısıyla iki adet doğru cevap yer almaktadır.
MEB tarafından yayınlanan Ortaöğretim Ekonomi Ders Kitabında da üretim faktörlerindeki artışlar enflasyonun nedenleri arasında sayılmıştır." CİHAN
24 Temmuz 2015 09:56
DİĞER HABERLER