Hayvancılığı zarara sokan buzağı ölümlerinin önüne basit tedbirlerle geçilebilir

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, buzağı ölümlerinin hayvancılığa milyarlarca lira zarara uğrattığını belirterek basit tedbirlerle bunun önüne geçilebileceğini söyledi.

Büyükbaş hayvan varlığının sürdürülebilmesi için buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Örneğin yüzde 10 kayıp bile büyük zarar. Türkiye'de 12-13 milyon büyükbaş hayvan var. Bunun yarısının yani 6 milyonunun dişi olduğunu düşünürsek, buzağı kayıplarının hayvancılığa ve ekonomiye ne kadar zarar verdiğini görebiliriz. Bir buzağı telef olmadan yetişkin olsa en az 10 bin liradan satılıyor. Kaybın ne kadar çok olduğunu rakamlara bakarak görebiliriz." diye konuştu.

İnsan sağlığı açısından da hayvansal gıdaların öneminden bahsetmeye bile gerek olmadığını vurgulayan Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız, şunları kaydetti: "Ülke hayvancılığı, insanlarımızın sağlıklı beslenmesi ,hatta kurban zamanı, ucuz kurbanlıklar elde etmenin en kolay yolu, buzağı kayıplarını en aza indirmektir. Buzağı kayıplarının maddi karşılığı milyar lirayı buluyor. Bu kayıpların ifade etmenin başka bir yolu da köylünün, üreticinin maddi olarak fakirleşmesidir. Sağlıklı gıda ürettikten sonra dünyanın her tarafına hayvansal gıdalar olan et, süt yumurta gibi ürünler satabilirsiniz. Artan dünya nüfusuna paralel olarak gıda pazarı aynı ölçüde büyümektedir."

BUZAĞIN TELEF OLMAMASI İÇİN BASİT TEDBİRLER

Yıldız, basit tedbirlerle buzağı önüne geçilebileceğini belirterek şu uyarılarda bulundu:

"Doğumdan hemen sonra buzağının göbek kordonu genel dezenfektanla ,göbek bölgesi, yara kuruyana kadar sabah akşam uygulanır.

Doğumdan hemen sonra, ya da ilk hafta içinde buzağıya ishal aşısı veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. İshal buzağı için öldürücü olabiliyor.

Buzağılar doğduktan bir saat içinde ağız sütünü emdirilir. Bu süt buzağıların sağlığı açısından önemlidir. İlk hafta ağız sütü buzağıya aittir.

Buzağıların süt emmesine dikkat edilmelidir. İlk ay, sabah 2 litre akşam 2 litre ,ikinci ay sabah 2,5 ltire akşam 2,5 litre, üçüncü ay ise sabah 2 litre akşam 2 litredir. Bu oranla buzağıların ırklarına göre değişebilir. Buzağın 83 gün süt emmesi yeterlilidir. Buzağın annesinin yeterli sütü yoksa ya da annesi ölmüşse buzağı maması dediğimiz süt yerine mamalarla beslenmelidir. Buzağı mamasının su sıcaklığı 39, biberon temiz olmalıdır. Buzağı mamasını ya da sütü mutlaka emzirme şeklinde verilmelidir. Biberon anne memesinin olması gereken hizada tutulmalıdır. Buzağılarda eğer kurban edilmeyi düşünülmüyorsa boynuz dağlama bu dönemde yapılmalıdır.

Buzağıların yattıkları yerler temiz kuru olmalıdır. Kapalı hayvancılık yapılıyorsa mutlaka kalın bir tabaka altlık serilmelidir. İşletme aydınlık olmalı, dışarıda dinleneceği bir bahçe olmalıdır. On beş günde bir sefer tartılarak büyüme kontrolü yapılmalıdır.

Buzağılar doğumdan 20 gün sonra veteriner hekime, pasaport işlemleri ve de kulak küpesi için başvurulması gerekir. "
CİHAN
18 Ocak 2016 15:17
DİĞER HABERLER