Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bakanlık olarak, ithalat aşamasında gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimlerini risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda daha güvenli ve daha hızlı yapmayı hedeflediklerini söyledi. Tüfenkci, "Bu doğrultuda yeni bir sistem olan 'İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi'ni geliştirdik. 2 Mayıs 2016'da bu sistemi kullanmaya başlayacağız inşaallah. Burada hedefimiz kamu kaynaklarını riskli görülen ürünlere yönlendirerek, ithalatçılarımızın karşı karşıya kaldığı bürokratik işlemleri en aza indirmek ve ithalat aşamasında bekleme sürelerini azaltmaktır." dedi.
6-10 Nisan tarihli 22. İstanbul Kırtasiye, Kâğıt, Okul ve Ofis Ürünleri Fuarı törenle kapılarını açtı. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da katıldı. Törende söz alan Tüfenkci, ilk olarak ticaretin ve girişimciliğin artması gerektiğini vurguladı. Kırtasiye sektöründe yatırımın artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ardından kırtasiye ürünlerinin denetiminin arttığına işaret eden Tüfenkci, şu açıklamalarda bulundu:
"Denetimler aralıksız devam etmektedir. Bunun yanı sıra üretici, ithalatçı ve dağıtıcıları bilgilendirme faaliyetlerinin sonucu olarak yeni kimyasalların mevzuata girmesine rağmen denetim sonuçlarındaki güvensizlik oranları her geçen gün azalmaktadır. Kırtasiye ürün grubunda 2011 yılında ilk kez yapılan denetimlerde yüzde 53 oranında güvensizlik tespit edilmişti. Bu oran 2012'de yüzde 24'e, 2013'te yüzde 18'e, 2014'te yüzde 11,2'ye, 2015'te ise yüzde 3,3'e gerilemiştir. Gelinen noktada aralıksız yapılan denetimlerin ve sektör temsilcileri ile işbirliğinin katkısı büyüktür. Bu süre zarfında toplamda 104 bin 861 adet kırtasiye ürünü denetlenmiştir. Denetimler; yoğunlukla riskli olarak görülen markasız ve merdiven altı olarak tabir edilen ürünlerde gerçekleştirilmiştir. Bakanlık olarak, ithalat aşamasında gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimlerini risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda daha güvenli ve daha hızlı yapmayı hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda yeni bir sistem olan 'İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi'ni geliştirdik. 2 Mayıs 2016'da bu sistemi kullanmaya başlayacağız inşaallah. Bu sistem sayesinde tüm başvurular internet üzerinden yapılacak. Yine aynı şekilde tüm bilgilendirmeler aynı sistem üzerinden gerçekleştirilecektir. Sistem ile iki ana hedefimiz var: Kamu kaynaklarını riskli görülen ürünlere yönlendirerek, ithalatçılarımızın karşı karşıya kaldığı bürokratik işlemleri en aza indirmek ve ithalat aşamasında bekleme sürelerini azaltmaktır."
Bülent Tüfenkci, ayrıca kırtasiye sektörünün ihracatının 1,5 milyar dolar, ithalatının 3,7 milyar dolar olduğuna temas etti. Açık veren sektörün ihracatını arttırması, yerli üretime yönelmesi temennisinde bulundu. yerli üretimi arttırması temennisinde bulundu. Gümrük ve Ticaret Bakanı, kırtasiye üreticilerine inovasyona eğilmeyi, bu anlamda yeni Ar-Ge Reformu Paketi'ni önemle ele almayı tembihledi.
İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ise kırtasiye ürünlerine talebin arttığını anlattı. Topçu, Ar-Ge hizmetleri, markalaşma ve tanıtım alanında kırtasiye sektörünün önünün açılması gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından açılış kurdelasını Bakan Tüfenkci ile Topçu birlikte kesti. 200'e yakın firmanın 400'ü aşkı marka ile yer aldığı fuara Rusya, Çin, Güney Kore, Ukrayna, Vietnam, İran'ın da bulunduğu 85'i aşkın ülkeden konuk bekleniyor.
Cihan CİHAN