ADANA (CİHAN)- Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, Türkiye'de kişi başına tüketilen elektrik miktarının Avrupa'nın yarısına, Almanya'nın ise neredeyse üçte birine eşdeğer olduğunu söyledi. Türkiye'de elektrik iletim hatlarının hala yüzde 90 civarında yeryüzünde olduğunu ifade eden Zaimler, bunun da hem kayıp kaçak miktarını artırdığını, hem de arızaların büyük kısmına kaynak teşkil ettiğini söyledi.
Enerjisa'ya bağlı İstanbul Anadolu yakasında AYEDAŞ, Ankara ve çevre illerde Başkent EDAŞ Adana ve çevre illerde ise Toroslar EDAŞ olarak hizmet veriyor. Ocak 2009'da Ankara'da enerji dağıtım hizmetine başlayan Enerjisa, son olarak Toroslar bölgesini devralarak 14 ilde 20 milyon nüfus ve 9 milyon müşteriye hizmet vermeye başladı. Enerji alanındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, Türkiye'de kişi başına tüketilen elektrik miktarının Almanya'nın üçte biri, Avrupa ortalamasının yarısına eşdeğer olduğunu ifade etti. Türkiye'de elektrik şebekesinin ortalama ömrünün 35 yıl olduğunu ifade eden Kıvanç Zaimler, bu nedenle ciddi bakım ve yenilenmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Hızla artan nüfus nedeniyle aynı zamanda büyük yatırımlar da yapılması gerektiğine işaret eden Zaimler, en büyük sıkıntının iletim hatlarının hala yeryüzeyinde olduğunu kaydetti.
Türkiye'de yeraltına alınan elektrik şebekesinin ortalama yüzde 10 civarında olduğuna işaret eden Zaimler, bu rakamın Almanya'da yüzde 96, Avrupa ortalamasının ise yüzde 86 olduğunu vurguladı. Türkiye'de elektrik hatlarının bu kadar yüksek oranda hala havadan gidiyor olmasının hem kayıp kaçak oranını çok yükselttiğini, hem de arızaların büyük çoğunluğuna kaynak teşkil ettiğine dikkat çeken Zaimler, bu konuya öncelik verdiklerini söyledi.
Bir soru üzerine ağır kış şartlarının yaşandığı dönemlerde kesintinin nasıl yapıldığına dair bilgi veren Kıvanç Zaimler, üretilen enerji miktarının ihtiyacı karşılamadığı dönemlerde planlı kesinti yaptıklarını ve arızayı gezdirerek sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydetti. Bunu yaparken belli kriterleri dikkate aldıklarını, stratejik bazı noktaları ve önceliği olan kurumları gözettiklerini kaydeden Zaimler, "Mevcut dağıtım merkezlerinde şebekeyi uzaktan izleme ve müdahale imkanı sunan SCADA sistemi ile yapıyoruz. Toroslar bölgesinde SCADA sistemimiz olmadığı için manuel yapmak durumdan kaldık." dedi.
AVRUPA STANDARTLARINDA HİZMET İÇİN YATIRIMLAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
Hedeflerinin Avrupa standartlarında bir elektrik dağıtım hizmeti sunmak olduğunu kaydeden Kıvanç Zaimler, bunun için yeni enerji taleplerinin karşılanması ve şebekenin iyileştirilmesi için yatırım ihtiyacı bulunduğunu belirtti. Kıvanç Zaimler, "Belirlenen ihtiyaçlara yönelik yapılması gereken eksik yatırım ihtiyaçları tespit edildi. Bu ihtiyaçları EPDK'ya ilettik ve ek yatırım bütçesi talep ettik. Memnuniyetle söylüyorum ki, bu talebimiz kabul gördü. Elektrik dağıtım alanında edindiğimiz tecrübelerle, şu anda Türkiye'de lider, Avrupa'da ise örnek gösterilen bir hizmet kalitesine ulaşmış durumdayız." şeklinde konuştu.
CİHAN