Kritik New Hampshire seçimi için halk sandık başında

ABD başkanlık seçimlerinde en kritik eyaletlerin başında gelen New Hampshire'de aday adayları, başkan adayı olmak için yarışıyor. Eyalette, yerel saatle sabah 07.00'da başlayan ön seçim devam ediyor. Iowa ve hemen ardından New Hampshire'da başlayan ön seçimlere Amerikan basını kadar uluslararası medya da yoğun ilgi gösteriyor.

Vatandaşlar, eyalette gece geç saatlere kadar etkili olan kar fırtınasının ardından erken saatlerden itibaren oylarını kullanabilmek için sandık başına koştu. Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde kimlerin yarışacağına dair önemli ipucu veren New Hampshire'daki seçimde Demokratlar Parti'de Vermont Senatörü Bernie Sanders, Cumhuriyetçiler'de ise Donald Trump favori gösteriliyor.

Geçen ay Iowa ile başlayan ön seçim maratonu, ABD genelinde Haziran ayı ortasında son bulacak. Iowa ile New Hampshire'deki ön seçimler diğer 48 eyalete oranla daha kritik öneme sahip. Halkın yoğun ilgi gösterdiği seçim sonuçlarının bu gece alınması bekleniyor. Kamuya ait binalar ve okullara konulan seçim sandıklarının yanı sıra ilk defa oy kullanacaklar için kayıt masaları yerleştirildiği de görüldü.

New Hampshire eyaletinin en büyük şehri olan Manchester'da bulunan Webster İlkokulu'na oyunu kullanmak için gelen Joe Roberts, "Ön seçim ve daha sonra genel seçimlerde oy kullanabilme konforunu yaşıyoruz. Bugün dünyada birçok ülkede insanlar oy dahi kullanmıyor." dedi.

Yirmi yıldan fazladır Manchester şehrinde yaşadığını belirten Roberts, ABD'nin 300 milyondan fazla nüfusu olduğunu ve bu denli büyük ülkelerde sorunların olmasının da normal karşılanması gerektiğini ifade etti. Roberts, kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokratlar'dan Hillary Clinton, Cumhuriyetçiler'den ise Florida Senatörü Marco Rubio'nun başkanlık için yarışabileceğini iddia etti.

Oy kullanabilmek için ilerlemiş yaşına rağmen sandık başına gelen Judith Jolton ise oyunu Demokrat Parti'nin güçlü başkan aday adayı Hillary Clinton'dan yana kullandığını söyledi. Oy kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu belirten Jolton, "Hillary'i tercih etme nedenim, öncelikle bu işe (başkanlığa) en uygun isim. Hem tecrübeli, hem diğer rakiplerinden daha bilgili" diye açıkladı.

Oy kullanmaya 6 yaşındaki kızı ile birlikte gelen Zena Bilavsky de, anketlere göre Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı işadamı Donald Trump'a oy verdiğini belirtti. "Benim için ön seçime gelip oy kullanmak Cumhuriyetçi Parti'nin değerlerinin halk tarafından kabul gördüğünü göstermektir." diyen Bilavsky, "Bu nedenle de Trump'a oy verdim" şeklinde konuştu.

Trump'a oy verme nedeni sorusuna Bilavsky, "Trump'ın her söylediği hoşuma gidiyor. Ülkemiz için doğru bir yol çiziyor. Söylediği her şey bence çok doğru" diye değerlendirdi.

Başkan Barack Obama'dan sonra hangi başkan aday adayının Beyaz Saray'da daha iyi bir iş yapacağı sorusuna Bilavsky, "Hillary hariç Amerika'ya hepsi daha iyi başkan olur. Ülkede çok bölünmüşlük var ve bunu giderebilecek kişi de bence Trump" şeklinde konuştu.

Manchesterlı seçmenlerden Carol McNamara ise Cumhuriyetçi olmasına rağmen bu ön seçimde Demokratlara oy verdiğini söyledi. Demokrat başkan aday adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın kazanmasını arzu ettiğini belirten McNamara, "Aslında Cumhuriyetçiyim. Kasım ayında da Cumhuriyetçi Parti'nin kazanması için oy kullanacağım ama bugün Sanders'a oy verdim. Çünkü Hillary Clinton'un aday olmasını istemiyorum, o daha güçlü bir rakip" ifadelerini kullandı.

McNamara Cumhuriyetçi Parti'deki başkan aday adayı olarak Florida Senatörü Marco Rubio'yu desteklediğini söyledi.

Sandığa gelerek vatandaşlık görevini yerine getiren bir başka seçmen de Laurie Dissen'di. Dissen, "Hillary Clinton'a oy verdim çünkü kadın meseleleri ve aile konularındaki politikalarını destekliyorum. Ayrıca iyi bir deneyimi var. On yılı aşkın zamandır farklı görevler üstlendi" diye konuştu.

Dissen, Bernie Sanders'ın da politikalarını beğendiğini, şayet Demokrat Parti'nin başkan adaylığını kazanırsa kasım ayında onun için de oy verebileceğini söyledi. CİHAN
09 Şubat 2016 21:55
DİĞER HABERLER