"Özel Eğitim Konferansı"

"Özel Eğitim Konferansı" -Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: -"(Kamuya açık alanların engelliler için düzenlenmesi) Bunları yerine getirmeyen kişi ve kurumlara yönelik cezai uygulamaların nasıl olacağına dair hükümleri g
KOCAELİ (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, kamuya açık alanları engellilere uygun hale getirmeyen kişi ve kurumlara yönelik cezai yaptırımlara temmuz ayında başlayacaklarını söyledi.
     Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Eğitim Fakültesinde düzenlenen "Özel Gereksinimli Bireylerin Topluma Kazandırılmasında Özel Eğitim Konferansı"nda konuşan Çiftçi, 2005 yılında engellilerle ilgili çıkardıkları kanunun eğitim, istihdam ve sosyal hayata katılımda eşit avantajlar sağladığını anlattı.
     "2005 yılından beri bu kanun çok büyük işlev gördü" diyen Çiftçi, "Diğer hükümler için de birtakım somut maddeler vardı. Öncelikle bu sistemi daha kapsar hale getirmek için soyut bölümlerle ilgili çalışma yaptık. Bunu Bakanlar Kuruluna sunduk" ifadesini kullandı.
     Engellilerin yapamayacağı, üretemeyeceği hiçbir şey olmadığına dikkati çeken Çiftçi, teknoloji kullanarak kaş ve gözle dahi iş yeri yönetebileceğini dile getirdi.
     Çiftçi, engellilere fırsat ve imkan verilmesi gerektiğini, yatağa bağımlı insanların bile çok şey başardığını kaydederek, toplumdaki birlik ve beraberliği artırmak için çalıştıklarını vurguladı.
    
     -"7 yıl geçmiş, bir sonuç yok"-
    
     Erişilebilirlikle ilgili düzenlemeleri önemsediklerini ifade eden Çiftçi, "Mekanlarımızı, fiziksel alanlarımızı görmeyen, işitmeyen, yürüyemeyen kişiler için dizayn edemezsek beraber olma şansımız yok. Ne eğitimde ne de istihdamda. O yüzden erişilebilirlikle ilgili 2005 yılında çıkarılan kanunda bir madde var. Kamusal alanların 5-7 yıl içinde erişebilir hale getirilmesi gerekiyor deniliyordu. Geçen yıl temmuzda bu süre doldu" diye konuştu.
     Kapalı ve açık alanlarda yapılması gerekli düzenlemeler konusunda çeşitli standartlar belirlendiğini ve yayımlandığını anımsatan Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı:
     "7 yıl geçmiş, bir sonuç yok. Caddelerimiz hala malum, binalarımız hala öyle. Kanunda var. Yapmazsan ne olur- Engelli kişiler mahkemelerde kişilerle, kurumlarla uğraşacak, biz de engellilerin yanında olalım, mahkemelerde yalnız bırakmayalım dedik ve cezalar getirdik. Ciddi cezalar getirdik. Kamusal alan, sadece kamu binalarını kapsamıyor. Bütün özel hastaneler, lokantalar, bankalar, hepsinin dönüşmesi lazım. Ceza uygulamalarına ait yönetmeliği çıkarmak, hazırlamak için bir yıl ek süre aldık. Bu ek süre yanlış anlaşıldı. Zannedildi ki süreyi uzatıyoruz, ceza kesmeyeceğiz. Aslında öyle bir durum yok. Şu anda bile bir kişi bundan muzdarip ise gidip hakkını arayabilir ama biz devlet olarak cezasını kesemeyiz.
     O, ayrı bir mesele. Bunları yerine getirmeyen kişi ve kurumlara yönelik cezai uygulamaların nasıl olacağına dair hükümleri getirdik. Temmuz ayında ceza uygulamaları başlayacak. Onun için yönetmeliğimizi bitirdik. Amaç, ceza kesmek değil, amaç bu dönüşümü yapmak."
     Konferansa eski AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Celep ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Şengül Oymak
     Yayıncı: Kemal Kaymak
15 Mayıs 2013 15:30
DİĞER HABERLER