Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, çocuk suçlu oranında her yıl süregelen artışların birçok temele dayandığını söyledi. Bunun toplumu ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirten Keskinci, "Bu artışın önlenebilmesi veya minimize edilebilmesi için ailelerle birlikte devlete de önemli görevler düşüyor." dedi.
Suç işleyen çocukların büyük bir kısmının aile ortamındaki şiddetten etkilendiğini kaydeden Keskinci, "Günümüz toplumlarında aile içi şiddet özellikle çocuklar üzerinde ciddi etkilere neden oluyor. Ailelerdeki sevgisiz, ilgisiz, nefret ve korku dolu ortamın çocukların şiddetten beslenmesine ve ona göre bir yaşam biçimi benimsemesine yol açıyor. Benimsenen bu hayat tarzı da çocukları suça yönlendiriyor." ifadelerini kullandı.
Çocuk suçlu oranındaki artışı tetikleyen bir diğer unsurun kırsal kesimden büyükşehirlere yaşanan göç ve bu yolla ortaya çıkan ekonomik zorluklar olduğunu vurgulayan Keskinci, "Kırsal kesimden kentlere yaşanan göç bir kültür karmaşasını ortaya çıkarıyor. Özellikle bu göçlerden kaynaklanan ekonomik zorluklar aileleri derinden sarsarken, çocukları da kötü arkadaşlıklara yönlendiriyor. Bu kötü arkadaşlıkların sonucu da suça ve madde bağımlılığına kadar gidiyor." diye konuştu.
Çocukların bu suçlardan uzaklaştırılması ve onlara sevgiyle yaklaşılmasının önemine değinen Keskinci, "Çocukların kendilerini yalnız ve kimsesiz hissetmemesi için onlara sevgiyle yaklaşmak son derece önemli. Çocukların hem aile ortamında, hem de arkadaş ortamında sevgiyi, saygıyı öğrenmesi ve onu aradaki bir bağ olarak düşünmesi gerek. Bunun için ailelere ve öğretmenlere çok önemli görevler düşüyor. Ailelerin çocuklarını şiddet ortamından uzak tutması, anne-babanın çocuğun yanında tartışmaması gerekiyor." açıklamasında bulundu.
Suç oranlarındaki artışın sadece ailelerin ve öğretmenlerin çabasıyla düşürülemeyeceğini söyleyen Keskinci, "Çocuklar için devletimizin de kolluk kuvvetleri başta olmak üzere ciddi önlemler alması lazım. Devletin suça ve suçluya karşı sert tedbirler alması da önem arz ediyor. Bunun dışında devlet politikalarını çocukların gelişimin sağlayacak bir şekle sokmalı, çocukların için sosyal aktivite alanları oluşturularak çocukların faydalı vakit geçirmesi sağlanmalı." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN